Kultura

Zašto Njegoš nije htio da poljubi Časne verige

Da Petar II Petrović Njegoš nije samo poezija i vladikovanje, svjedoče i spisi o njegovom izvanrednom smislu za humor.

Odlomci Nenadovićevih “Pisama iz Italije” govore i o prvom susretu Njegoša i Časnih veriga.

“U crkvi Svetoga Petra (u Rimu), kao osobita svetinja, čuva se lanac kojim je sveti Petar u Jerusalimu u tamnici bio vezan. To je onaj lanac što je u našem narodu poznat pod imenom Časne verige. Taj lanac čuva se kao svetinja, i stoji u kovčegu svagda pod ključem. Kaluđer kad ga pokazuje otmenim putnicima, sa velikom pažljivošću otvara škrinju, vadi lanac iz pamuka, i, sa osobitom pobožnošću i smirenošću, prinosi ga poklonicima, te ga oni – klečeći, sa skrštenim rukama – cjelivaju. Kad je kaluđer prinio Njegošu ove verige, vladika ih odmah uze u svoje ruke, rasteže ih da vidi kolike su i čudeći se kako su dugačke, reče: ‘Ala su ga dobro vezali!’ Zatim ih vrati odmah kaluđeru, koji je od čuda jedva mogao zapitati: ‘Zar ih nećete cjelivati? ‘Vladika mu, polazeći odgovori: ‘Crnogorci ne ljube lance!'”.

I još ovo…

“Pri prvom ulasku u Petrovu crkvu, serdar Andrija zaustavi se na vratima, skide kapu, prekrsti se, i glasno reče: “Oprosti mi, majko, crkvo moja na Cetinju: ne ulazim da se poklonim, nego da se nagledam!”

Vladika se okrenu i povika: “Ulazi, čoče! Stalo je crkvi na Cetinju kuda hodi Andrija serdar!”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoran
Gost
Zoran

Sta ocekivati od genijalnog njegosa.

ana
Gost
ana

nećete da objavite moj komentar. ako je prvi put neka vam je prosto. ali nije. prigovaram kome

boba
Gost
boba

Njegoš je bio vladika Crnogorske pravoslavne crkve i ponašao se po kanonima te crkve u skladu sa Vaseljenskom. Nije priznavao ni Vukov prevod Zavjeta (kao što ga nije priznao ni čuveni ruski naučnik Sreznjevski, i t.d.) Inače, za one koji ne znaju treba pogledati šta piše u najpoznatijoj Enciklopediji prvoslavlja: http://www.pravenc.ru/text/63032.html. Pravoslavna enciklopedija u redakciji Patrijarha Moskovskog i cijele Rusije… Više »

tebra
Gost
tebra

a jes kralj svega mi xD

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Veliki nas Njegos i veliki ljudi dok vremena. Nazalost nijesmo ih dostojni danas. Zamislite Njegosa da ide kod onih sto su ga bombardovali da ga cuskaju. Nezamislivo!

gost
Gost
gost

Zamisli Njegosa u mantiju dje juri zene po Kotoru i Italiji? Realno…

boba
Gost
boba

Što se Srbi češu o Njegoša, no im ništa prijenuti neće. Pročitaj, Realni šta je Njegoš lično saopštio čuvenom ruskom istoričaru Pavlovu kad ga je ovaj posjetio na Cetinju. Pavlov piše da mu je Njegoš na pitanje o srpstvu rekao sljedeće: “Mi se u Crnoj Gori zovemo Srbi samo kad je boj u pitanju I VIŠE NI U JEDNOJ DRUGOJ… Više »

boba
Gost
boba

Realni, Njegoš je istoričaru Pavlovu lično ovako rekao: “Kažemo sa smo Srbi jedino kad su bojevi u pitanju i više ni u jednoj drugoj životnoj situaciji” Pročitaj ovo i rasprši svoje zablude. Srbi znaju za ovaj citat ali ga nigdje ne pominju jer znaju da se drugačije ne može izokrenuti niti značiti nešto drugo od onoga što zaista znači. Inače,… Više »

Send this to a friend