Kultura

Zatvoren Podgorica film festival

Treće izdanje Podgorica film festivala svečano je zatvoreno u nedjelju 9. decembra u Kulturno-informativnom centru „Budo Tomović“. Tokom pet festivalskih dana, publika je imala priliku da uživa u 26 filmova od čega su čak 16 bili premijerno prikazani u Crnoj Gori. Na festivalu su prikazani filmovi koji su dobili brojne nagrade te bili zapaženi na najznačajnijim festivalima a koje crnogorska publika nije imala priliku da vidi na redovnom bioskopskom repertoaru.

Posljednjeg festivalskog dana, svoju crnogorsku premijeru imao je kratkometražni igrani film „Put“, mladog reditelja Senada Šahmanovića. Festival su zatvorili filmovi „Comic Sans“ Nevia Marasovića i „Da li ste vidjeli moj film“ Pol Anton Smita.

Po prvi put ove godine, publika je bila u prilici da ocjenjuje filmove koji su se našli u selekciji Podgorica film festivala.

Najvišu ocjenu publike dobio je japanski film „Kradljivci“ reditelja Hirokazu Koreede. Ova emotivna drama osvojila je Zlatnu palmu na renomiranom Kanskom festivalu. Film prati Osamu i njegovu porodicu koji nakon jedne od njihovih sitnih krađa, nailaze na napuštenu, smrznutu djevojčicu. U početku nevoljna da zaštiti djevojčicu, Osamuova žena pristaje da vodi računa o njoj kada sazna sa kakvim teškoćama je suočena. Iako su siromašni i sitnim krađama jedva obezbjeđuju opstanak, zajedno izgledaju kao srećna porodica, dok jedan nepredviđeni incident ne otkrije njihove tajne, stavljajući na probu vezu koja ih drži na okupu. Japanski film “Kradljivci” tjera nas na razmišljanje o tome šta je zapravo porodica.

Film je naišao na oduševljenje kod podgoričke publike koja ga je ocijenila sa prosječnom ocjenom od čak 4,92.

Drugo mjesto prema glasovima publike pripalo je hrvatskom filmu „Comic Sans“ sa prosječnom ocjenom 4,70. Na Pulskom filmskom festivalu “Comic Sans” je osvojio nagradu publike Zlatna vrata a na Međunarodnom filsmom festivalu FEST u Beogradu dobio je Nagradu žirija filmskih kritičara „Nebojša Đukelić“ koja se dodjeljuje za najbolji film iz regije.

Danski kandidat za nagradu „Oskar“, film “Krivica” Gustava Molera, našao se na trećem mjestu sa prosječnom ocjenom 4,62. Molerov napeti triler prikazan je na otvaranju Podgorica film festivala. Nagrade publike osvojio je na festivalima Sandens i Roterdam.

Veliko interesovanje publike izazvala je crnogorska i bosansko-hercegovačka koprodukcija, film „Granice, kiše“ Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića. Mijovićeva i Sudareva priča o ljubavi, zrelosti i nadi dobila je ocjenu 4,55. Pored filmskog ostvarenja, Sudar se podgoričkoj publici predstavio i kao autor knjige „Portret umjetnika kao političkog disidenta – Život i djelo Aleksandra Petrovića“ u okviru pratećeg programa Festivala.

Na petom mjestu, sa ocjenom 4,48 našao se “Fokstrot” Samuela Maoza. Na prestižnom Filmskom festivalu u Veneciji nagrađen je Srebrnim lavom.

Pored glavnog programa publika je uživala i u filmovima turskog reditelja Semiha Kaplanoglua čija retrospektiva je organizovana u saradnji sa Yunus Emre institutom. U okviru pratećeg programa festivala organizovane su tribine i radionice.

Crnogorska Kinoteka je na svečanoj ceremoniji otvaranja dodijelila nagradu za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, “Kino-oko”, proslavljenom srpskom reditelju i bivšem profesoru Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju Milošu Miši Radivojeviću.

Festival su organizovali NVO Podgorica film festival i Crnogorska kinoteka. Festival su podržali Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma i Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice. Partneri Podgorica film festivala su KIC „Budo Tomović“, Yunus Emre Institut, Filmski centar Crne Gore i MEDIA Desk Kreativne Evrope.

Send this to a friend