Kultura

Završeno snimanje prvog dijela projekta “Savremeni crnogorski muzički identitet”

Prvi dio projekta “Savremeni crnogorski muzički identitet”, kroz CD izdanje kompozicija, porudžbina festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike, inspirisanih važnim istorijskim datumima i baštinom Crne Gore i Kotora, koji je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore, uspješno je realizovan tokom aprila, ističe se u saopštenju Sektora za marketing i komunikacije Međunarodnog festivala KotorArt.

Učesnici projekta su bili članovi KotorArt kamernog ansambla, predvođeni klarinetistom Petrom Garićem, i hor Collegium Musicum, predvođen dirigentkinjom Draganom Jovanović, prvom dobitnicom nagrade “Darinka Matić-Marović”, koju je festival inicirao prošle godine u znak sjećanja na našu legendarnu dirigentkinju.

“Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike već 20 godina upoznaje javnost sa nepoznatim i manje izvođenim autorima i djelima, stimuliše savremeno muzičko stvaralaštvo, afirmiše i promoviše reprezentativne domaće umjetnike i muziku visokog kvaliteta, ali ujedno i doprinosi stvaranju nacionalne baštine umjetničke muzike, valorizuje i ukazuje na važnost očuvanja crnogorske tradicije i kulturne baštine”, kazali su iz PR službe KotorArta.

Značajan dio ovih kompozicija snimljen je uživo na koncertima i jedan dio njih objavljen na Jutjub kanalu festivala KotorArt. Pored projekta studijskog snimanja, u planu je da se digitalizovano izdanje nota stavi na raspolaganje svim zainteresovanim ansamblima.

Tokom ovogodišnjeg festivala, očekuju se premijerna izvođenja još četiri nove porudžbine crnogorske autorke Slobodanke Dabović Đurić i američkog autora Dariuša Derekšanija, u okviru projekta “Kulturna preplitanja: jačanje crnogorsko-američkih veza”, koji realizuje Fondacija Don Branko Sbutega sa Univerzitetom Kalifornije u Santa Barbari (UCSB), uz podršku ambasade SAD u Crnoj Gori, poručuju iz festivalskog tima.

Do sada, KotorArt festival je poručio i izveo ukupno sedamnaest kompozicija savremenih autora, ukupnog trajanja gotovo četiri sata.

“Međunarodni festival KotorArt ističe se po umjetničkom kvalitetu i jedinstvenim koncepcijama svojih programa, a proglašen je festivalom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore od strane Vlade Crne Gore. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i Opština Kotor. Već dvije decenije KotorArt značajno obogaćuje našu kulturnu i turističku ponudu, a organizuje se uz bogatu mrežu lokalnih, nacionalnih i međunarodnih partnera iz sfere kulture i turizma. Kvalitet i značaj festivala potvrđuje i pokroviteljstvo UNESCO-a, podrška Evropske unije za projekat #synergy, Fonda za Zapadni Balkan, EFFE titula koju dodjeljuje Evropska festivalska asocijacija, nagrade Wild Beauty Award za najbolju manifestaciju, kao i dugogodišnja saradnja sa značajnim kompanijama i organizacijama”, zaključili su organizatori.

Send this to a friend