Kultura

Zetski dom sa Vama, način da pozorište bude uz publiku

U vremenu borbe protiv pandemije novog koronavirusa, jedna od prvih mjera bila je zatvaranje mjesta koja omogućavaju okupljanje većeg broja ljudi, među njima i pozorišta. Zahvaljujući projektu resornog Ministarstva „Živimo kulturu“, kao i kreativnosti i posvećenosti samih teatara, pozorišna umjetnost ipak je našla put do publike, a Kraljevsko pozorište nastavlja rad kroz ideju „Zetski dom sa Vama“.

Tako će svaki dan u nedjelji biti posvećen različitim sadržajima, a sedmica određenoj temi. Fokus prve je izolacija, a o njoj će govoriti umjetnici iz Crne Gore i regiona.

„Ideja je da ostanemo u kontaktu sa publikom, kolegama, prijateljima, regionom. Nažalost, jedini siguran je on line prostor. Iako pozorište ima svoju formulu zbog koje je jedinstveno – živu i intenzivnu komunikaciju između umjetnika i publike, dok se vratimo našim hramovima kulture, budimo jedni uz druge, dijeleći misli, stavove, ideje“, rekla je Lidija Dedović, umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta.

Putem Fejsbuk stranice Zetskog doma već su se obratili, na ovim prostorima omiljeni reditelji- Andraš Urban i Tomi Janežič, kao i dramska spisateljica i pozorišna režiserka Mirjana Medojević.

Takođe, među crnogorskim glumcima koji su govorili poeziju i tekstove po svom izboru su Marija Đurić i Jelena Šestović. Kompozitorka Irena Popović Dragović doprinijela je svojom muzikom, a ideja je da jedan dan u sedmici slušamo, odabravši pjesmu koja asocira na realnost kojoj danas svjedočimo, koja je, kako kaže Tomi Janežič: “Srušila kalendar“. Publika će imati priliku da čita tekstove Luke I. Milunovića i Aleksandra Čilikova, pogleda fotografije iz prošlosti Zetskog doma, podsjeti se omiljenih predstava kroz albume novijih pozorišnih ostvarenja, pročita neka teatarska pisma. Takođe, stalnu rubriku imaće glumci Omar Bajramspahić i Pavle Prelević koji će čitati drame, na temu nedjelje.

„Kao kreativni tim Zetskog doma veoma smo srećni zbog načina na koji su reagovali svi pozvani umjetnici koji su se odazvali sa zadovoljstvom. Učešće svih važan je korak za solidarnost i kulturu“, zaključila je Dedović.

„Šta radiš, kako provodiš vrijeme, kako živiš”? Sada ovo pitanje postavljamo više nego ikad, čini se najviše upravo sebi. Pitamo se i kako zaštititi druge od sebe, kako će svijet izgledati sjutra, kada opet stupimo u njega? Dogodila se borba koju možemo dobiti solidarnošću na svim poljima. Izolacija je jedino što možemo učiniti jedni za druge, pri tome ostajući povezani i postajući svjesni ljepote kontakta, topline i razgovora. U ovom trenutku, povezujemo se idejama, učešćem, davanjem, to je ono što je važno sada. Možda će neki mališani zaspati večeras uz glas Marije Đurić koja nam je čitala „Djevojčicu sa šibicama“. Pronađite Kraljevsko pozorište on line jer „Zetski dom je sa vama“.

Send this to a friend