Kultura

Značajan napredak u sprovođenju zahtjeva UNESCO-a o Kotoru

Značajan napredak ostvaren je na planu implementacije zahtjeva UNESCO-a u vezi sa prirodnim i kulturno-istorijskim područjem Kotora, koji je započet Akcionim planom za postizanje Odluke Komiteta za svjetsku baštinu usvojene u Istanbulu, 2016. godine, konstatovano je na današnjoj, sjednici Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO na Cetinju, prvoj u novom sastavu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, sjednicu je sazvao prvi čovjek tog resora i predsjednik Komisije, Aleksandar Bogdanović, sa ciljem da se razmotri stanje očuvanosti Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora i Nacionalnog parka Durmitor, ali i informacije o ostalim programima i projektima od značaja za djelokrug rada UNESCO.

“Ocijenjeno je da je značajan rad ostvaren na unapređenju institucionalno-pravnog unapređenja, ali da predstoje značajne aktivnosti kako bi se pomak ostvario i u samom prostoru prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora”, naveli su u Ministarstvu.

Poseban akcenat stavljen je na neophodnost intenzivnije saradnje svih aktera koji djeluju u tom području.

“Komisija je kao posebno važno ocijenila što je izvještaj izuzetno precizan i što daje smjernice za dalja postupanja, posebno u pogledu izrade Prostorno-urbanističkog plana opštine Kotor i revizije Menadžment plana Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora”, rekli su u Ministarstvu.

Nacionalna komisija je preliminarno analizirala i izvještaj Savjetodavne misije UNESCO za Nacionalni park Durmitor.

“Ocijenila je da takođe treba pospješiti saradnju svih zainteresovanih strana, kako bi se probudila zajednička odgovornost u odnosu na zaštićeni prostor, te kako aktivnosti ne bi bile pojedinačno implementirane, već u sadejstvu svih institucija”, kažu u Ministarstvu kulture.

Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO razmatrala je i aktivnosti povodom implementacije dva međudržavna menadžment plana koji se odnose na transnacionalne nominacije Stećci-srednjovjekovna groblja i Venecijanska utvrđenja od XVI do XVII vijeka.

“Transnacionalne nominacije su izuzetno važan model saradnje kako za institucije unutar Crne Gore, tako i za međunarodnu saradnju”, zaključeno je na sjednici.

Komisija se upoznala sa procesom nominacije Bokeljske mornarice za upis na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

“Ocijenila je da je od izuzetne važnosti činjenica da je Crna Gora, kao svoju prvu nominaciju za ovu listu, nominovala dvanaestovjekovnu tradiciju Bokeljske mornarice, jednog od najreprezentativnijih nematerijalnih kulturnih dobara Crne Gore”, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Komisija je razmatrala i programe Čovjek i biosfera, DIKTAS, kao i aktuelne programe iz oblasti obrazovanja i nauke, a zaključeno je da treba dati snažnu podršku institucijama da intenziviraju aktivnosti na primjeni svih ratifikovanih konvenacija, sa posebnom pažnjom na Konvenciju o zaštiti svjetske prirodne i kulturne baštine.

Send this to a friend