Djeca Zbog čega je to tako?

Dijete koje vam najviše zadaje glavobolju je najsličnije vama

Dijete koje vam najviše zadaje glavobolju je najsličnije vama

Normalno je da se članovi porodice ponekad prepiru i ne slažu u vezi sa svim. Najviše konflikta nastaje između roditelja i njihove djece. Zanimljivo je, međutim, da je dijete s kojim najčešće imate nesuglasice upravo ono koje po ponašanju najviše liči na vas. Zbog čega je to tako?

Psiholozi smatraju da je u pitanju projekcija, tj. pripisivanje sopstvenih negativnih osjećanja drugim osobama. Ovaj mehanizam odbrane se najčešće aktivira kada smo pod stresom i lakše nam je da optužimo druge za svoju nervozu nego da se suočimo sa svojim problemom.

Budući da djeca u velikoj mjeri nasleđuju naše ponašanje, bilo genetski bilo vaspitanjem, prirodno je da često vidimo sebe u njima, i ako nam se ne sviđa neki njihov postupak, burno reagujemo jer ne želimo da naprave iste greške kao mi.

Naravno, diskutabilno je koliko roditelji stvarno vide odgovarajuće nedostatke u ponašanju svoje djece, a koliko projektuju svoje. Oni u svakom slučaju treba da se potrude da budu objektivni kada je u pitanju ponašanje njihove djece, a svoje frustracije riješe kako već dolikuje – dubokim promišljanjem o svojim postupcima i pronalaženjem pravih uzroka frustracije.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
POJK
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
POJK
Gost
POJK

Psiholozi ovo je tacno samo za roditelje koji nisu samokritični i svoje loše osobine vide samo kod drugoga. Oni koji su ih svjesni opraštaju to djetetu riječima “pa i ja sam griješio”.

Send this to a friend