Djeca

Djeci su za imunitet potrebni mikrobi, a ne antibiotici

Da, važno je prati ruke. Tokom sezone gripa još važnije. Ali danas stvarno pretjerujemo, upozoravaju naučnici.

Uništavanje mikroba na rukama antibakterijskim sapunima i pretjerana upotreba antibiotika imaju izuzetno loše dejstvo na imunitet naše djece, kaže mikrobiolog Mari-Kler Arijeta, koautorka knjige “Neka jedu zemlju: Kako sačuvati djecu u suviše čistom svijetu” (Let Them Eat Dirt: Saving Our Children from an Oversanitized World).

Zašto previše higijene ugrožava zdravlje djece? Jer doprinosi razvoju hroničnih bolesti, od alergija do gojaznosti, kažu Arijeta i njen koautor, mikrobiolog Bret Finlej sa Univerziteta Kalgari.

“Nova istraživanja pokazuju da zajednica mikroba u našim crijevima koja se formira u ranom djetinjstvu određuje naše zdravlje tokom čitavog života,” kaže Arijeta.

“Kada se rodimo, mi nemamo mikrobe i naš imuni sistem je nerazvijen. Imunitet počinje da se razvija tek kada se pojave mikrobi koji ga probude. Bez njih, ne bismo mogli da se borimo protiv infekcija.”

Mikrobi su toliko važni i zato što stvaraju molekule i supstance koje stupaju u interakciju sa ćelijama crijevnog zida ali i sa ćelijama imunog sistema koje se nalaze sa druge strane ćelijskog zida i bukvalno ih treniraju. Tako naš imunitet dobija informacije pomoću kojih uči. Zatim obučene ćelije imunog sistema odlaze u druge djelove tijela.

“To što danas imamo sve više alergija, gojaznosti i upalnih bolesti crijeva, čak i autizma, upravo je posljedica pretjerane higijene. Geni jesu važni, ali geni se ne mijenjaju tako brzo. Istraživanja iznova i iznova pokazuju da smanjeno izlaganje mikrobima u ranom djetinjstvu izaziva ove bolesti,” objašnjava Arijeta.

Kako roditelji treba da se ponašaju da bi omogućili da se djetetov imunitet razvije kako treba?

Stručnjaci preporučuju da nabave psa i da ne čiste sve što beba stavlja u usta. Rizik od razvoja astme, recimo, smanjuje se kada roditelji bebinu cuclu čiste u sopstvenim ustima. Pranje ruku treba da bude navika koja se praktikuje prije jela i nakon odlaska u toalet. Ne i poslije igranja u dvorištu, uklanjanje zemlje sa dječijih ručica neće im sačuvati, već ugroziti zdravlje, upozorava dr Arijeta.

Send this to a friend