Djeca

Kako se riješiti kašlja kod djece

Kašalj je simptom bolesti disajnih puteva, a dolazi zbog slijevanja sluzi iz sinusa ili nosa. Može se javiti kao posljedica temperaturnih promjena, dima cigarete ili zbog raznih virusa. Obuhvata sve generacije, a za roditelje je posebno važno znati kako se riješiti kašlja kod djece.

Kašalj nije bolest nego posljedica određenih promjena koje utiču na organizam, a pomoću kojeg organizam želi da se riješi stranih čestica koje su dovele do iritacije ždrijela i nosa.

Za razliku od odraslih koji znaju kako iskašljati sluz i za koje postoji velik broj sirupa i raznih preparata koji im u tome pomažu, kod djece je situacija pomalo drugačija.

Dođe li do kašlja kod djece potrebno je što prije reagovati kako bi im olakšali trenutno stanje i pomogli da se što prije riješe simptoma koji izazivaju napor za njihov organizam.

Prije nego preduzmete potrebne korake dobro je znati kako postoje dvije vrste kašlja. Jedan je suvi gdje se ne stvara sluz i mokri ili produktivni prilikom kojeg dolazi do stvaranja prekomjerne količine sluzi što otežava disanje.

Kako se riješiti kašlja kod djece?

Djeci možete pomoći na nekoliko načina. Jedan od njih podrazumijeva inhaliranje uz pomoć vruće vode i ako želite čaja od kamilice. Prilikom inhaliranja treba biti oprezan kako se dijete ne bi opeklo.

Važno je da djetetu redovno čistite nos uz pomoć aspiratora. On je predviđen za najmlađe koji još uvijek ne znaju kako ispuvati nos. Prije korišćenja aspiratora potrebno je u nos pošpricati fiziološki rastvor kako bi bilo olakšano izvlačenje sluzi.

Kašlja se možete riješiti i uz pomoć sirupa, ali prije nego što se odlučite za ovakvu vrstu lijeka potrebno je konsultovati se s ljekarom koji će vam objasniti smije li dijete koristiti određeni sirup ili je potrebno još čekati.

Uočite li da dijete ima temperaturu i da teško diše potrebno je kontaktirati ljekara kako bi se utvrdilo je li u pitanju samo prehlada ili možda upala pluća.

Djeca koja su krenula u jaslice i vrtić u početku će često imati problema s kašljem kao i curenjem iz nosa. Radi se o procesu prilagođavanja organizma i jačanju imuniteta za koje je potrebno određeno vrijeme.

Send this to a friend