Djeca Psiholozi upozoravaju

Na ove načine narušavate samopouzdanje djeteta

Čuveni psiholog je rekao jednom prilikom – Kad god ste u mogućnosti, uhvatite dijete za ruku. Niste ni svjesni koliko brzo vrijeme prolazi. Biće vam žao što to niste radili češće. Dijete je da se voli, a ne kažnjava za svaku sitnicu. Roditelji prave velike greške, a da toga nisu ni svjesni. Vaspitanje je težak i zahtjevan posao. Sve sa čime se suoče u djetinjstvu ostavlja velike posljedice na odraslo doba, zato pazite na riječi koje izgovarate.

Na ove načine im činite samo štetu. Niste ni svjesni koliko ih povrijeđujete kada:

Ni ne trudite se da ih razumijete

Iako su njihove ideje po nekad sulude, a problemi nisu veliki koliko se to njima u tom trenutku čini, potrudite se da ih saslušate i date im neki savjet. Koliko god te muke bile minimalne, u njihovim očima izgledaju kao nešto što se teško prevazilazi.

Naučite da slušate svoje dijete, to je jedini način da ostanete bliski dalje tokom života.

Kada ih poredite sa drugima

Ovo ne vole ni odrasle osobe, a zamislite koliko ovakvo poređenje uznemiruje ta mala bića. Učiite dijete da je jedinstveno i da nikad ne treba da se takmiči sa drugima. Ako je drug iz škole dobio 5, a vaše dijete 3, ne činite da se osjeća loše zbog toga i ne pravite nepotrebno rivalstvo između drugova iz razreda. Dokazano je da su djeca koja su bila izložena stalnim kritikama roditelja izrasla u vrlo nesigurne osobe.

Kada ih ignorišete

Ako je dijete radoznalo i ima puno pitanja za vas, potrudite se da ga saslušate i date odgovor na svako od njih, u suprotnom stvorićete osobu koja će se plašiti da se zalaže za sebe i ostvaruje ciljeve.

Kada galamite

Dijete mora da zna šta je autoritet, ali ako za svaku sitnicu podižete ton na njega, shvatiće da nikad ništa pogrešno ne smije da učini. Greške će za njih biti zabranjene, a one su sastavni dio života. Ovakvo ponašanje formira ličnost koja će se cijelog života boriti sa niskim samopouzdanjem.

Send this to a friend