Djeca

Naučite dijete da razmišlja svojom glavom

Svakog roditelja najviše boli kada vidi da druga djeca “upravljaju” i manipulišu sa njihovim mališanima. Često ćete čuti majku kada djetetu kaže: “Misli malo svojom glavom!” ili “Mućni glavom”.

Psiholozi kažu da je period od desete do četrnaeste godine, doba kada možete dijete da naučite da pravilno “upotrijebi svoju glavu”. Da biste djelovali na dijete tako da ono počne da razmišlja svojom glavom, morate i dalje da imate dobar odnos sa njim. Problem je što je dijete u ovom uzrastu već tinejdžer, pa mu hormoni ne dopuštaju da i dalje ostane sa vama u harmoničnom odnosu.

Ne očekujte od škole da će vaše dijete naučiti da koristi mozak, to odavno nije na listi prioriteta. Današnje škole se trude da djeci “ubace” znanje u glavu, a da pri tome ih ostave u potpunom rebusu kada je korišćenje tog znaja u pitanju.

Škola djecu uči apstraktnom znaju. Sve je to dobro, ali zaustavite na ulici bilo kojeg čovjeka i pitajte ga “zašto moramo da budemo ljubazni prema drugima?”, ta osoba će vjerovatno zamuckivati i neće znati da vam odgovori na pitanje.

Zašto? Jer je razmišljanje svojom glavom, zaboravljeno negdje uz put!

Naučiti dijete da misli nije upošte treniranje njegovog pamćenja (iako je i to potrebno). Sposobnost da razmišlja je sposobnost da se čudi.

Recimo da dijete ima zadatak iz matematike u kojem se postavlja pitanje kako će voz stići od tačke A do tačke B. Od njega se očekuje da mehanički postavi formulu, a vi morate da ga naučite da postavi pitanje sebi: Kojom brzinom će voz doći? Šta ako naiđe na prepreke? itd.

Znači od te “sposobnosti razmišljanja” ide sve. Tu vještinu u djetetu morate pronaći, probuditi i razviti.

Presudno za to je da se dijete čudi! Dozvolite mu da se čudi i mašta. Jer dok se dijete čudi, ono tada u stvari uči.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
zdravomarkisa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
zdravo
Gost
zdravo

Bravo za tekst! roditelji ovim moraju da se bave..

markisa
Gost
markisa

Zanimljivo,ali kako ce roditelji kojima su rijaliti i starlete glavna okupacija u kucu,nauciti dijete da misli svojom glavom?!

Send this to a friend