Djeca treba ih učiti odgovornosti i samostalnosti

Naučite djecu da kuvaju: Razvijaju samostalnost i maštu

Foto: Depositphotos/alenkasm

Većina roditelja uživa hraneći svoju djecu, gledajući ih kako uživaju u plodovima njihovog truda. Ali, kako naša djeca odrastaju treba ih učiti odgovornosti i samostalnosti. Roditelji treba da im obezbijede znanje kojim će sami sebe moći da nahrane. Da vam ovo iskustvo ne bi prošlo u oblaku nervoze i suza, evo nekoliko savjeta kako da počnete.

Vesela atmosfera

Kuhinja je mjesto koje je prepuno potencijalnih opasnosti za djecu – vrela ringla, oštri noževi, struja… Imajte na pameti da vas djeca „čitaju“ kao otvorenu knjigu, ako ste nervozni i oni će biti nervozni, pa bi se prvo iskustvo kuvanja moglo neslavno završiti. Opustite se, pretvorite to u zabavu, imajte na umu da ste vi tu i da sve držite pod kontrolom.

Dogovor

Djeca će prije pristati da nauče da kuvaju ako u pitanju bude nešto slatko i nezdravo kao što su kolači. Za prvi put im popustite uz dogovor da sljedeći put radite nešto po vašem izboru.

Terminologija

Djeca su kao bijeli list papira i riječi poput blanširati i glazirati su im potpuno nebitne dok se ne definišu na pravi način. Možete im pojednostaviti, ali možete i da ih učite pravim izrazima, njihove glavice će sve upiti bez problema.

Zagrebite ispod površine

Vrijeme provedeno sa djetetom u kuhinji možete iskoristiti za priču o zdravoj hrani, porodičnoj istoriji, čemu god, u zavisnosti od starosti djeteta. Trudite se da izbjegavate teško moralisanje o zdravoj hrani, ali potrudite se da dijete shvati da postoje opcije.

Cilj

Vaš konačni cilj nije da od djeteta napravite vrhunskog šefa već da svom djetetu pomognete da izgradi samopouzdanje i pomognete njegovu samostalnost tako da na kraju “lekcije” dijete bude srećno i uzbuđeno zbog vremena provedenog u kuhinji.

Send this to a friend