Djeca

Naučnici šokirani rezultatima: Skoro 90 odsto roditelja je srećno što djeca imaju pristup ekranima

Sve je više djece koja svoje slobodno vrijeme provode pred ekranima uz dopuštenje svojih roditelja koji pak misle da je to dobro za njihov razvoj, pokazalo je novo britansko istraživanje.

Childcare.co.uk istraživanjem je obuhvatio 4051 roditelja, a rezultatima su ostali šokirani.

Čak 87 posto Britanaca je srećno što njihova djeca imaju pristup raznim ekranima – televiziji, računaru, mobilnom telefonu itd. već u uzrastu od dvije godine.

Oko dvije trećine, 68 posto njih, vjeruje da uvođenje ekrana od ranog uzrasta može da bude korisno kasnije u životu. Osamdeset posto ih je uvjereno da su njihova djeca naprednija zbog toga što su im rano dali gedžete na korištenje.

Dok većina roditelja ne vidi ništa loše u tome, neki ipak smatraju kako to može napraviti više štete nego koristi.

Oko 15 posto majki i očeva izjavilo je da ne vjeruju u tzv. “digitalno čuvanje djece”, termin koji se koristi za roditelje koji u nedostatku vremena svojoj djeci daju neku vrstu ekrana kako bi ih zabavili.

Svega dva posto njih je izjavilo da svojoj djeci neće dati pristup ni jednom od ekrana dok ne navrše deset godina.

Više od polovine roditelja, 53 posto, izjavilo je da svojoj djeci dopuštaju dva sata dnevno uz neki od ekrana, 19 posto je izjavilo da djeci dopuštaju više od tri sata, osam posto njih djeci daje manje od sat vremena, a neki roditelji uopšte ne ograničavaju djeci vrijeme.

Što se praćenja tiče, 62 posto roditelja ponekad prati što im djeca rade dok su pred ekranom, 23 posto uvijek, a 15 posto njih nikada ne provjerava što im djeca rade na laptopovima, tabletima, mobilnima itd.

Send this to a friend