Djeca

Ne ostavljajte bebu da spava u auto sjedištu van automobila

Sjedišta za automobil su najsigurnije mjesto za bebu tokom vožnje. Ipak, priča je drugačija kada ih roditelji koriste umjesto kolijevke kada dođu kući.

Kada beba umre u snu u auto-sjedištu, skoro dvije trećine slučajeva uključuje drijemanje u istom, prema podacima jedne studije, dok je vrlo mali broj onih slučajeva dok je beba u automobilu.

Većina smrti se dešava u bebinom domu

U prosjeku 3700 mališana godišnje umre u snu zbog sindroma iznenadne smrti bebe, slučajnog gušenja ili drugih razloga. Istraživači su ispitivali 11779 smrtnih slučajeva mališana do godinu dana, koji su povezani sa spavanjem. Koristili su podatke iz perioda od 2004. do 2014.

Ispostavilo se da je 348 beba (tri posto) umrlo spavajući u uređajima za sjedenje. Od ovoga, 63 posto ih je bilo u auto-sjedištima, 35 posto u ljuljaškama, a dva posto u kolicima.

Samo jedna desetina smrti u sjedištu se desila dok je ono korišćeno kada treba – tokom vožnje autom. Više od polovine se dogodilo u domu, dok roditelji nisu obraćali pažnju. U nekim slučajevima bebe su praktično ispale iz uređaja, ili pak cijelo sjedište sa površine na kojoj se nalazi.

Više puta smo vidjeli bebu ostavljenu da spava u auto-sjedištu satima i satima, dok roditelji ili njegovatelji spavaju ili obavljaju nešto u kući.

Korišćenje sjedišta za auto u kontekstu izvan putovanja može biti rizik

S obzirom na to da su sjedišta u stvari sigurnosni uređaji, roditelji pretpostavljaju da su najsigurnije mjesto za bebu i van putovanja.

Često se desi da roditelji ne žele da bude bebu koja zaspi u automobilu tokom vožnje, pa je jednostavno ostave u sjedištu.

Kolvin, autor studije, govori da nije potpuno razjašnjeno zašto sjedište nije najbolje mjesto za spavanje van automobila. Kolijevka i krevetac mogu biti sigurniji jer su ravni, nisu pod uglom poput sjedišta, a uz to nemaju nikakve trake sa strane koje potencijalno mogu dovesti do davljenja ili gušenja.

Naravno, roditelji apsolutno ne treba da se brinu ukoliko vide bebu da drijema u auto-sjedištu tokom vožnje, dodao je Kolvin.

“To je jedino i najsigurnije mjesto u kom mališani treba da budu tokom putovanja”, rekao je.

Autori studije predlažu nekoliko stvari kako bi vaša beba bila sigurna:

– Kada dijete zaspi u auto-sjedištu tokom vožnje treba i da ostane tu sve dok traje putovanje.

– Ukoliko nastavi da spava i nakon toga, premjestite ga u kolijevku ili krevetac.

– Kada putujete, uvijek uz sebe imajte prenosivu kolijevku.

– Djecu nemojte ostavljati da spavaju u auto-sjedištima bez nadzora.

Send this to a friend