Djeca

Pažljivo sa upotrebom sirupa protiv kašlja kod djece

Sirup protiv kašlja jedan je od najpopularnijih proizvoda na policama apoteka, ali prije nego što se uhvatite za ovaj lijek, trebalo bi da zastanete na kratko, upozorava dr Dina Kulik, kanadski pedijatar i saradnica portala Hafington post.

U svom nedavnom blogu ova doktorka savjetuje roditelje da budu pažljivi sa upotrebom sirupa protiv kašlja kod djece, ističući da su ga ljekari nekada smatrali najsigurnijim lijekom, a da sada postoje dokazi koji pokazuju suprotno.

Kao prvo, dokazano je da oni uopšte ne ublažavaju kašalj i simptome prehlade, a da postoje i neki neželjeni efekti, naročito kod mlađe djece.

Koji su tipični ljekovi za kašalj i prehladu?

Najčešći ljekovi protiv kašlja su:

1. Suzbijači kašlja – sadrže dekstrometorfan

2. Sredstva za smanjivanje kongestije – sadrže pseudoefedrin i fenilefedrin

3. Ekspektoransi kašlja – gvaifenezin

4. Antihistaminici – kao što je difenhidramin, hlorfenamin i bromfeniramin

Što nas to brine?

Mnogi ljekovi za kašalj i prehladu nisu dobro proučeni na djeci, te postoje potencijalne opasnosti, kao što su poremećaj ritma otkucaja srca, krvnog pritiska i nivoa svijesti, ukoliko se konzumira veća količina lijeka.

Ovi ljekovi mogu da dovedu do iznenadnih napada, kome, a u pojedinim slučajevima mogu da čak ugroze i život djeteta. Upravo zbog toga, posjedovanje ljekova u kući povećava opasnost od slučajnog konzumiranja.

Šta možete koristiti protiv kašlja i prehlade?

Za djecu mlađu od šest godina, dr Dina ne preporučuje nikakve ljekove za kašalj i prehladu. Za starije mališane, ukoliko odlučite da koristite ljekove, bi obavezno trebalo da pratite uputstvo za primjenu lijeka, koristeći kašičicu za doziranje koju ste dobili uz sirup.

Djeci nikada ne dajte ljekove za odrasle! I, naravno, ukoliko se brinete oko simptoma koje dijete ima, obavezno porazgovarajte sa ljekarom. Ukoliko je dijete mlađe od šest godina, evo nekoliko savjeta kako da ublažite simptome:

1. Neka se dijete dovoljno odmara i pije dosta tečnosti.

2. Koristite salin sprej da pročistite disajne puteve.

3. Koristite ovlaživač vazduha u dječijoj sobi.

4. Poduprite nečim dušek na kom spava, ili jastuk ako je starije dijete.

5. Djeca koja imaju više od godinu dana mogu konzumirati med, za koji se ispostavilo da je efektivniji nego sirupi kada je u pitanju redukcija simptoma prehlade i kašlja.

6. Ne zaboravite da vam ruke budu uvijek čiste, kako biste spriječili širenje bolesti na ostatak porodice.

Send this to a friend