Djeca

Šta određuje da li ćete dobiti dječaka ili djevojčicu

Studija na Univerzitetu u Njukaslu, koja je uključila hiljade porodica, pomaže da se prilično pouzdano utvrdi da li će budući roditelji imati sinove ili kćeri.

Rad Korija Dželajtlija, istraživača na tamošnjem univerzitetu, pokazao je da muškarci nasleđuju od svojih roditelja tendenciju da imaju više sinova ili kćeri. To znači da će muškarac sa mnogo braće vjerovatno imati sinove, dok će muškarac sa mnogo sestara vjerovatno imati kćeri.

Studija je obuhvatila analizu 927 porodičnih stabala. Ona sadrže informacije o 556.387 ljudi iz Sjeverne Amerike i Evrope, a podaci sežu do 1600. godine

„Analiza porodičnog stabla je pokazala da to da li ćete vjerovatno imati dječaka ili djevojčicu ‒ zavisi od naslednih faktora. Sada znamo da muškarci imaju više sinova ako imaju više braće, kao i da je veća vjerovatnoća da će imati ćerke ako imaju više sestara. Međutim, kod žena to jednostavno ne možete predvidjeti“, objašnjava profesor Dželajtli.

Muškarci određuju pol bebe u zavisnosti od toga da li njihova sperma nosi X ili Y hromozom. X-hromozom muškarca u kombinaciji sa majčinim X-hromozomom stvara ženski plod (XX), a Y-hromozom u kombinaciji sa majčinim X-hromozomom ‒ muški (XY).

Studija Univerziteta u Njukaslu ukazuje na to da postoji gen koji kontroliše da li sperma muškarca sadrži više X ili Y hromozoma, što utiče na pol njegove djece. Gen se sastoji od dva dijela, takozvanih alela, od kojih je jedan naslijeđen od svakog roditelja. U svom radu, profesor Dželajtli pokazuje da je vjerovatno da muškarci nose dva različita tipa alela, što rezultira sa tri moguće kombinacije u genu koji kontroliše odnos H i U gena.

“Gen koji se prenosi od oba roditelja, zbog čega neki muškarci imaju više sinova, a neki imaju više kćeri, može objasniti zašto je broj muškaraca i žena približno uravnotežen u populaciji. Ako ima previše muškaraca u populaciji, na primjer, žene će lakše naći partnera, tako da će muškarci koji imaju više kćeri prenijeti više svojih gena, uzrokujući da se više ženske djece rodi u kasnijim generacijama“, navodi profesor Dželajtli.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
PjerfreemanBrena
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

Vojnicke cizme i udri nemoze omanuti

Brena
Gost
Brena

Objasnite ovim nasim muskarcima, konacno, da su oni ti koji odredjuju pol djeteta!

freeman
Gost
freeman

Ne mora da znaci da su muskarci ti koji dominantno uticu na pol djeteta. Istrazivanja su pokazala da I od flore I ph vrijednosti zenih polnih organa, zavisi koji ce genetski materijal biti “prohodniji” I naci put do jajne celije, a ovo opet u mogome zavisi od toga sta buduca majka jede…… pa ti vidi..

Send this to a friend