Djeca osjećaju strah

Zašto djeca govore da ih boli stomak kada se osjećaju anksiozno?

Zašto djeca govore da ih boli stomak kada se osjećaju anksiozno?

Jedno istraživanje je pokazalo da je čak 30 odsto od 10.000 ispitane djece imalo anksiozni napad prije svoje 18. godine. Ipak, čak 80 odsto njih nije dobilo adekvatnu pomoć. Mnogo je razloga za to, a glavni razlog je uglavnom to što i ne primijetite da je vaše dijete anksiozno. Na primjer, to možete pomiješati sa običnim bolom u stomaku i tretirati ga tako.

Djeca mogu imati anksioznost, ali možda nećete znati da je to u pitanju

Djeca kažu da ih boli stomak kada imaju anksioznost, zato što ih stomak zaista i boli. To je način na koji se anksioznost i stres mogu manifestovati. Ovi simptomi su način na koji vam tijelo govori da postoji prijetnja sa kojom se morate suočiti. I dok djeca možda ne mogu razumjeti šta im se dešava, emocionalno, oni svojim roditeljima govore ono što osjete fizički.

Stvari koje mogu uzrokovati anksioznost

Tipično je za djecu uzrasta između 6 mjeseci i 3 godine da imaju separacionu anksioznost. Mogu početi da plaču kada roditelji odu negdje, tako da im ostanak u školi ili obdaništu teško pada.

Djeca predškolskog uzrasta takođe mogu osjetiti određene strahove, kao što su strah od životinja, insekata, prirodnih katastrofa, krvi i mraka.

Druge situacije koje mogu uzrokovati anksioznost kod djece su društvene interakcije, prebacivanje u novu školu ili stres pred test ili ispit.

Send this to a friend