Dom

Draperije su u trendu: Ogrnite prozore u cvjetove i ljubičasto

One nas sakrivaju od znatiželjnih pogleda prolaznika, štite od prejake sunčeve svjetlosti, daju šarm i toplinu našem domu. Njima dajemo lični pečat svakoj prostoriji, uveseljavamo je i uljepšavamo. Kada ih ujutro razgrnemo, daju nam uvid u novi dan.

Zavjese nikada ne izlaze iz mode, samo ih ponekad bace u drugi plan venecijaneri, rolo-zavjese ili roletne od trske i platna. Međutim, one se uvijek vraćaju da mekano uokvire prozore. Neke od njih “ogrću” se draperijama, druge ne, a kako ćemo ih uklopiti – zavisi od nas.

Ove godine u trendu su draperije svih nijansi ljubičaste boje, od laganijih materijala, poput satena, tafta, markizeta ili svile, koje možemo da kombinujemo sa čisto bijelim ili zavjesama u nekoj od svjetlijih boja. Možemo ih, takođe, upariti i sa providnom zavjesom koja u tkanju ima ljubičaste detalje, i tako dodatno doprinijeti sofisticiranosti.

Za one smjelije poželjne su kombinacije draperija i zavjesa pastelnih boja, čak i crne i crvene. Moderne su i potpuno šarene zavjese sa printom ili geometrijskim šarama, od najrazličitijih materijala, kao i višebojne lanene, koje prostoru daju svedeniju notu.

Jednobojne su, pak, dominantne, skreću pažnju baš na sebe, pa morate da vodite računa o tome šta želite istaći njima. Aktuelne su i rustične, mahom veoma dugačke zavjese od pamuka, koje nas vraćaju u djetinjstvo provedeno kod bake i deke.

Ima ih čipkanih, sa volanima, naborima, pa u kombinaciji platna i čipke, a možemo ih staviti i samo na polovinu prozora i time dobiti efekat kao da smo na salašu.

Način na koji vezujete zavjese takođe daje poseban pečat ovom dekorativnom elementu vašeg doma. Od vaše kreativnosti zavisi da li ćete ih “uhvatiti” ukrasnim užetom napola, nabrati na više mjesta na sredini ili, možda, pustiti da draperije “padaju” sa plafona preko zavjesa, kao u pozorištu.

Za kakve god da se odlučite, nastojte da ih stilski uklopite sa namještajem, a priča o zavjesama ne bi bila zaokružena ukoliko bismo izostavili garnišne na kojima one vise. Mogu biti jednoredne, ili u dva reda, za zavjese i draperije – tada se postavljaju na zajednički nosač.

Sve manje se upotrebljavaju klasične, plafonske, sa jednim ili više kanala, jer su se garnišne “osamostalile” i postale zaseban detalj. Izrađuju se od drveta, mesinga, čelika ili plastike i različitih su veličina.

Ima gotovo nevidljivih, do upečatljivih, sa završecima interesantnih oblika. Odluka je na vama.

Send this to a friend