Dom Samo par trikova

Kako da očistite tapacirani namještaj?

Tapacirani namještaj ima veliki broj porodica prije svega zbog pristupačnije cijene od kožnog, ali i zbog udobnosti samog materijala. Međutim, pored toga što je lijep i funkcionalan, ovaj namještaj nije lako očistiti, pogotovo temeljno ukloniti nečistoće, a da se ne ošteti ili izblijedi.

Djeca, kućni ljubimci, pa i mi odrasli često napravimo neku fleku na nam trosjedu, sofi ili fotelji – i to je normalno. Ono što je bitno jeste na koji način otkloniti nastale fleke i dubinsku prljavštinu, a da ne upropastimo namještaj.

Zbog toga je bitno da znate par trikova uz pomoć kojih će vaš namještaj ponovo biti čist i bez ikakvih oštećenja.

Prije čišćenja bitno je da znate da li vaš namještaj smije da se kvasi ili ne, što možete pronaći na deklaraciji na poleđini.

Jedno od najefikasnijih sredstava za uklanjanje nečistoća, fleka i neprijatnih mirisa je soda bikarbona. Soda je neškodljiva za dravlje, nije toksična, a veoma efikasno se bori sa prljavštinom i uklanja mrlje.

Suvo pranje sodom bikarbonom

Prije nego što upotrijebite sodu, preporučuje se da svoj tapacirani namještaj dobro usisate, a zatim i očetkate grubom četkom (od dlaka sa tepiha ili ljubimaca). Nakon toga nanesite sodu na cijelu površinu namještaja koji želite da očistite, ravnomjerno rasporedite i ostavite da odstoji oko pola sata. Sodu nakon toga temeljno usisajte. Na ovaj način soda će izvući dubinsku prljavštinu iz vašeg namještaja.

Čišćenje rastvorom od sirćeta

Ukoliko su fleke na namještaju upornije i ukoliko je potrebni dodatno ga očistiti, predlažemo vam da napravite rastvor od jedne čaše vode, tri kašike sirćeta i jedne kašike deterdženta za sudove, koji možete sipati u prsklicu, a zatim nanositi na krpu kojom ćete prelaziti preko svih kritičnih djelova namještaja, a možete preći i cijelu površinu. Sirće će otkloniti sve neprijatne mirise, a u kombinaciji sa deterdžentom će ukloniti i sve nečistoće sa vašeg tapaciranog namještaja.

Send this to a friend