Dom hemijsko čišćenje je sasvim moguće odraditi u kućnim uslovima

Kako odraditi hemijsko čišćenje kod kuće?

Da razbijemo mit na samom početku – hemijsko čišćenje je sasvim moguće odraditi u kućnim uslovima.

Nezavisno od toga da li je vaš motiv finansijske prirode ili želite da zaštitite životnu sredinu, odluka o samostalnom čišćenju odjeće umjesto hemijskog je vrlo pohvalna. Uz malo truda i nekoliko korisnh trikova koje ćemo vam predočiti danas, postaćete majstor “kućnog hemijskog čišćenja”.

Šta znači “suvo” hemijsko čišćenje?

Uprkos nazivu, hemijsko (suvo) čišćenje podrazumijeva vlaženje odjeće. Međutim, u te svrhe se ne koriste klasični deterdženti niti mašine za pranje koje svako od nas ima. Radi se o specijalnim tečnostima za čišćenje koje se upotrebljavaju umjesto vode. Iz tog razloga se preporučuje ovakav način čišćenja za predmete od kože, vune i svile, jer voda može da naruši njihov kvalitet.

Ako na etiketi piše “isključivo hemijsko čišćenje” da li je to stvarno tako?

U većini slučajeva na to ne treba da obraćate pažnju. Navođenje da se nešto čisti samo hemijskim putem je zapravo način proizvođača da se ogradi od činjenice da bi potrošač komad odjeće mogao da upropasti klasičnim pranjem. Sasvim je moguće ručno oprati kašmir, svilu, vunu, pa čak i vještačko krzno. S druge strane, ako na kožnoj jakni stoji ovakva etiketa, trebali bi to da ispoštujete i obratite se profesionalcima za pomoć.

Kako ukloniti fleke?

Prije nego što započnete sa čišćenjem, pogledajte da li na etiketi piše na kojoj temperaturi se smije odjeća prati, kao i da li trpi sušenje u mašini. Za uklanjanje fleka će vam trebati sredstvo za pranje rublja ili odstranjivanje fleka, dva peškira od mikrofibera i posuda sa vodom. U vodi razmutite deterdžent i tretirajte tkaninu jednim peškirom. Ukoliko je fleka uporna ostavite je namočenu u posudi kraće vrijeme. Potom se poslužite suvim peškirom da uklonite višak vode. Pasta od sode vam takođe može pomoći kod tvrdokornih mrlja.

Kako se upustiti u ručno temeljno pranje?

Ovi poduhvati važe samo za kapute koje sezonski perete. Prije nego što započnete sa pranjem pročitajte etiketu. Ako je riječ o dugom kaputu, najbolje bi bilo da ga u mlakoj vodi potopite u kadi. Potom prelijte preko kaputa mješavinu mlake vode i deterdženta za ručno pranje. Peškirom od mikrofiber vlakana tretirajte područja oko zglobova, pazuha i okovratnik. Nakon što ste sa njima završili, pređite peškirom lagano duž svih površina kaputa. Prije nego što ispraznite kadu sa prljavom vodom, ostavite kaput da se natapa oko 15 minuta. Nakon toga poželjno je da ga okačite na vješalicu kako biste ga pod tušem lakše isprali. Pobrinite se da ocijedite što je moguće više vode pritiskanjem suvog peškira o materijal, a nikako klasičnim cijeđenjem. Postavite kaput da se suši na prozračnom mjestu u hladovini.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Domaćica
Gost
Domaćica

Ja ne bih radila henijsko čišćenje u kućnim uslovima. Ne samo da može nešto d aupropastite nego je to teško izvesti. A hemijsko čišćenje nije toliko skupo da se nstvari ne bi odneli u hem. radnju. Postoji mogućnost kao kod Invekte i drugih da oni dođu kod vas da poneseu stvari ili da ih na licu mesta očiste. Očistiti samo… Više »

Send this to a friend