Dom

Kuća od kartona otporna na vjetar i kišu je realnost

Održiva gradnja je svakim danom naprednija, pa smo došli do toga da je cigle zamijenio karton. Ova slatka kuća od kartona izgleda baš onako kako zamišljamo vikendicu u koju bismo pobjegli od svega.

“Wikkelhouse” ili uvrnuta kuća, proizvedena je kao modularna laka konstrukcija od kartona i može se brzo postaviti, bez bilo kakvih komplikacija.

Sa svojom “Wikkelhouse” holandska kompanija Fiction Factory usvaja inovativan pristup za ekološki prihvatljivu stambenu gradnju od kartona. Ova kuća mnogima izgleda nestabilno, međutim u potpunosti je bezbjedna i stabilna. Od kartona do lijepka, upotrijebljene sirovine su isključivo obnovljive, što čini zgradu potpuno recikliranom.

Da bi karton bio dovoljno jak, uteže se na čvrste ramove, to jest 24 puta se obmota oko rama.

Počevši od načina proizvodnje, pa sve do ponovne upotrebe modula i recikliranja pojedinačnih građevinskih komponenti, čitav životni ciklus Wikkelhouse kuće je u skladu sa osnovnim principima održivosti.

Prema Wikkelhouse timu, koncept je tri puta ekološki prihvatljiviji od klasičnih metoda izgradnje. Kompanija trenutno usavršava ideju kako bi Wikkelhouse pretvorila u 100 odsto biorazgradivu kuću.

Send this to a friend