Dom

Kućne biljke koje mirišu bolje od osvježivača

Volimo da gajimo biljke u stanu ili kući zbog njihovog bujnog i šarenog lišća, a često zaboravimo da mogu unijeti i svježinu u naš životni prostor. Naime, određene sobne biljke imaju intenzivne mirise koji će zamijeniti osvježivače vazduha.

Ovo su kućne biljke koje imaju najljepši miris.

Lavanda

Omiljena je zbog smirujućeg mirisa i ljubičastog cvijeta. Ova biljka je izdržljiva, ali pobrinite se da je postavite na mjesto sa direktnom sunčevom svjetlošću. Isijecite cvjetove sa neotvorenim pupoljcima i osušite ih za upotrebu u čajevima, ili jednostavno odsijecite stabljiku i protrljajte lišće između prstiju za opojan miris.

Citrusi

Patuljasta citrusna stabla poput kalamondina omiljena su među ljubiteljima sobnih biljaka. Njihovi mali, bijeli cvjetovi ispuštaju miris koji se širi po prostoriji. Drvima agruma treba najmanje osam sati pune sunčeve svjetlosti, pa su idealni za svijetao prozor kako bi održali cvjetanje i plodnost.

Matičnjak

Matičnjak – izdržljiv rođak nane – ima jedan od najzanimljivijih mirisa. Dajte biljci matičnjaka što više sunca i ostavite je da se osuši između zalivanja. Isijecite i osušite listove za upotrebu u čaju, ili “uradi sam” proizvodima za njegu.

Hoja

Hoya carnosa, poznata i kao voštani cvijet, popularna je sobna biljka zbog sjajnog zelenog lišća – a njeno šareno, mirisno cvijeće je lijep bonus. Većina sorti hoje stare najmanje pet godina mogu proizvesti grozdove ružičastih cvjetova u obliku zvijezde. Da biste povećali šanse za cvjetanje hoje, pronađite mjesto sa puno jakog, indirektnog svijetla – i znajte da ne vole da se pomjeraju. Hranite je đubrivom za sobne biljke jednom mjesečno, a krajem zime kalemite stabljike kako biste podstakli novi rast.

Gardenija

Ove bujne sobne biljke zahtijevaju malo održavanja, ali nagrađuju vas sniježno bijelim cvjetovima koji ispuštaju omamljujući miris. Držite je na mjestu sa direktnom sunčevom svjetlošću daleko od toplog vazduha i klime. Poput hoje, gardenija najbolje uspijeva na istoj lokaciji i može posustati ako se pomjera. Takođe zahtijeva umjereno zalivanje, ali vlažan vazduh. Orezivanje drvenastih stabljika takođe će pomoći u podsticanju cvjetanja.

Đurđevak

Svakog proljeća iznjedri šarmantne, mirisne, male zvonaste cvjetove. Iako dobro raste i u zatvorenom i napolju, najbolje je držati ga kao sobnu biljku jer može postati invazivan u prirodnim područjima. Odlična je opcija za prozor okrenut prema istoku ili sjeveru, a ovoj biljci nije potrebno đubrenje.

Nana

Nana je jedna od najčešćih aromatičnih biljaka, a može se lako uzgajati unutra ljeti ili zimi. Uz puno sunčeve svjetlosti sa prozora okrenutog prema jugu, biljka će nastaviti da proizvodi svoje osvježavajuće zeleno lišće tokom cijele zime. Koristite ih svježe ili osušene u čajevima i za kozmetiku i kuvanje.

Jasmin

Iako nema svaka vrsta jasmina mirisno cvijeće, vrsta koja se najčešće uzgaja kao sobna biljka, Jasminum polianthum, ima. Da bi vas u februaru nagradio slatkim mirisom, vašem jasminu su potrebna četiri sata direktne sunčeve svjetlosti – prozor okrenut prema jugu je dobro mjesto. Bilo bi dobro obrezati biljku još u proljeće; takođe joj uglavnom treba neka vrsta podrške u vidu štapa kako bi rasla u visinu.

Eukaliptus

Iako ova biljka nema cvijeće, njen miris je popularan u mnogim eteričnim uljima i svijećama. Eukaliptus je vrsta biljke koja u vaš prostor može unijeti svježe, zemljane mirise. Ova biljka će najbolje rasti (i proizvodiće najviše mirisa) na direktnoj sunčevoj svjetlosti, pa obavezno postavite eukaliptus na mjesto blizu prozora okrenutog prema jugu kako bi upio hranljive materije.

Ruzmarin

Možda vam je ruzmarin poznat po tome što raste u baštama na otvorenom, ali ovaj grm sa cvijetnim mirisom takođe odlično raste u zatvorenom prostoru, s pravim uslovima. Treba ga postaviti na mjesto sa direktnom sunčevom svjetlošću. Uživajte u snažnim mirisima tokom cijele godine i koristite ga u kuhinji kako biste dodali jedinstven ukus mnogim jelima.

Orhideja

Orhideje su poznate po svojim neobičnim uslovima za uzgoj, ali uz nekoliko jednostavnih koraka u njezi ova biljka može uspjeti u vašem domu. Iako su cijenjene zbog atraktivnog izgleda, orhideje prostoru dodaju i svježe mirise. Budući da su jedna od najvećih biljnih porodica (a mnoge sorte nemaju miris), pobrinite se da odaberete mirisnu vrstu – potražite varijante poput orhideja Miltoniopsis, Oncidium cheirophorum ili Phalaenopsis violacea.

Limunova trava

Možda nema prelijep izgled, ali može donijeti svjež miris u vaš prostor. Ova citrusna biljka nije samo poznata po svom mirisu, već i po lakim koracima za njegu kako bi zdravo rasla. Zasadite je na područje koje prima puno direktne sunčeve svjetlosti i zalijte je kada gornji sloj zemlje počne da izgleda suvo. Osim što vazduh ispunjava mirisom limuna, možete je koristiti u mnogim receptima.

Send this to a friend