Dom

Lobivija – kaktus za stare

Rod kaktusa lobivija (Lobivia) obuhvata vrste koje se veoma razlikuju po izgledu. Po obliku mogu da budu kuglasti ili valjkasti, a duge ili kratke bodlje gušće ili ređe pokrivaju rebrasta tijela. Sve ove vrste imaju trolisni raskošni krupni cvijet sa drškom obraslom u dlačice. Gaje se kao sobne biljke, same ili u grupama.

Rod kaktusa Lobivia se nalazi unutar roda Echinopsis i sadrži više od 100 vrsta. Prva vrsta ovog roda opisana je 1884. godine kao Echinocactus. Ovaj rod otiče iz Bolivije, Perua, Argentine, gdje uglavnom naseljava visinska područja i preko 3000 metara nadmorske visine i ponekad stvara i veće kolonije. Ime roda je u stvari anagram imena zemlje gdje je pronađeno najviše pripadnika ove vrste, Bolivija.
Vrste iz roda lobivija obilno cvjetaju stvarajući veliki broj cvjetova, koji mogu da budu bijele, žute, narandžaste, ljubičaste, crvene, ružičaste boje. Cvijet počinje da se otvara rano ujutru, oko 5 ili 6 i počinje da se zatvara oko 3 popodne, tako da ljudi koji su na poslu ujutru kada dođu kući ne vide više od otvorenog cvijeta u punom cvatu. Odavde, vjerovatno i naziv kaktus za stare.

Danas se stvaraju brojni kultivari koji imaju cvjetove raznih boja i oblika, ali cvijet još uvijek traje samo jedan dan.

Send this to a friend