Dom

Ne bacajte vodu u kojoj su se kuvala jaja nego je pametno iskoristite

Ako kuvate jaja, sigurno nakon toga vodu u kojoj su se kuvala jednostavno izlijete u odvod. Otkrićemo vam zašto to ne bi trebalo da radite, odnosno, za šta biste mogli iskoristiti tu vodu.

Već je poznato da vodu od kuvanja tjestenine ne treba baciti. Međutim, i voda u kojoj se jaja kuvaju može se iskoristiti, i to za biljke.

Naime, biljke vole kalcijum, a njega ima dosta u vodi od kuvanja jaja. Kalcijum pomaže da se održi dobra pH-vrijednost zemlje.

Zašto je to važno?

Neutralna zemlja, koja ima pH-vrijednost između 6,0 i 6,5 – nudi biljkama idealnu okolinu za uzimanje hranljivih materija koje su potrebne za rast. Osim toga, kalcijum doprinosi čvrstoći biljke. Važno je jedino da vodu od kuvanja jaja ohladite na sobnoj temperaturi prije nego što se njome biljke zaliju.

Kako prepoznati nedostatak kalcijuma?

Nije teško prepoznati nedostatak kalcijuma kod biljaka. Često nastaju žuto-smeđe mrlje na listovima, koje su okružene smeđom ivicom. Osim toga, biljka ne raste i listovi ostaju mali. Dovoljno kalcijuma u zemlji čini biljke manje osjetljivim na bolesti i oštećenja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Dosta domaćica doda soli i sirćeta u vodu pa računajte i na ovo kod ocjenjivanja kvaliteta ove vode za zalijevanje biljaka.

Send this to a friend