Dom kućne biblioteke su inspirativne

Police koje će uljepšati vaš dom: Biblioteka od poda do plafona

Od polica koje su ugrađene u stepeništu, preko zanimljivih polica za dnevne sobe, do onih koje se prostiru od poda do plafona – kućne biblioteke su inspirativne poput tomova koji ih ispunjavaju.

Svaki ljubitelj čitanja će se potruditi da jasno istakne knjige koje posjeduje i bitne su mu police za knjige. One, osim što treba da budu vidljive, istovremeno treba da budu zaštićene i lako dostupne. Uz ove zahtjeve tu se dodaje potreba da taj komad namještaja lijepo izgleda i da se uklapa s ostalim elementima u vašem domu.

Knjige na policama uljepšavaju svaki ambijent, a ako ste ljubitelj knjiga one će biti istaknute uz porodične fotografije i poneki dragi predmet. Mogu biti izrađene od raznih materijala – prirodnih ili vještačkih, mogu biti samostojeće, komadne ili ugradne u okviru zidnih plakara, otvorene ili zatvorene.

S obzirom na to da kvadratnih metara životnog prostora nikad nije dosta, kradljivce prostora možemo pronaći na svakom koraku i u svakom uglu našeg doma: od previše stvari, lošeg rasporeda pa do prevelikih komada namještaja. A česti kradljivac prostora je upravo polica za knjige koja se čini kao neočekivani element budući da zaista ima praktičnu namjenu u domu, ali samostojećim policama za knjige najčešće ne iskorišćavate u potpunosti prostor koji imate na raspolaganju.

Kako biste izbjegli taj gubitak dragocjenih centimetara, zamijenite ovaj komad namještaja policama koje su postavljene direktno na zid. Time ćete dobiti nekoliko centimetara veću dubinu, a širinu polica možete u potpunosti prilagoditi dostupnom prostoru.

Postavljanjem ovakvih polica možete iskoristiti i izgubljene prostore poput ćoškova prostorija, mjesta iznad vrata ili između dva prozora, a odaberete li police u boji zida manje će se isticati nego samostojeća polica za knjige.

I zid s otvorom za vrata može biti sjajno iskorišćen. Na njega možete smjestiti policu za knjige, kolekciju suvenira, a na onaj u kuhinji možete odlagati posuđe. Ljepota ovog rješenja je ako iskoristite cijelu slobodnu površinu. Jednostavno po mjeri izradite police koje će ići od poda do plafona, ostavljajući slobodnim prostor za otvor. Mogućnosti je bezbroj.

Send this to a friend