Dom

Previše čisto ne postoji

Ljekari žele da prestanemo da se zanosimo teorijama koje nam pružaju alibi da ne čistimo kuću, stručnjaci kažu da je za snažan imunitet dovoljno da provodimo vrijeme u aktivnostima napolju.

Ali, to ne bi trebalo da nas spriječi da u kući održavamo besprijekornu higijenu, pri čemu naročita pažnja treba da se obraća na radne površine, sunđere i krpe za sudove i higijenske mjere prilikom pripreme hrane.

Bez obzira na to koji deterdžent koristite, ni krpe ni peškiri neće biti dobro oprani ako ih perete na temperaturi nižoj od 60 stepeni.

Pranje na nižim temperaturama izlaže vas ozbiljnom riziku od infekcija listerijom, ešerihijom koli i različitim tipovima norovirusa.

“Aktivnosti u prirodi su sjajan način da izgradite snažan imunitet, i važno je da se izlažete i bakterijama u odriješenoj mjeri, ali još je važnije da ne odete u drugu krajnost – ova preporuka ne smije da se shvati kao poziv da ne održavate besprijekornu higijenu”, kaže dr Lisa Ekerli iz britanskog Kraljevskog udruženja za javno zdravlje.

Send this to a friend