Dom Funkcionalno i lijepo

Ukrasni lukovi i dijele i spajaju prostor

Podsjećaju na stara vremena, dvorce, luksuz. Prostor čine intrigantnim, otvorenim, unikatnim. Lukovi, koji se nalaze unutar naših domova, zaista ih čine potpuno nesvakidašnjim. Ono što je najljepše je to što im je “dozvoljeno” da se nađu bilo gdje, u kuhinji, dnevnoj ili spavaćoj sobi, na terasi, pa i u kupatilu. Ako se stan dobro isprojektuje, pojedine prostorije mogu da ostanu gotovo potpuno bez zidova, oivičene i “podržane” velikim arkadama, koje se naslanjaju jedna na drugu.

Kada su sačinjeni od naslaganog kamenja, različitog oblika i nijansi, izgledaju fenomenalno u kombinaciji sa svijetlim, mermernim kuhinjskim radnim djelovima i pločicama iste nijanse. Ništa ne smeta ako unutar kuhinje, na pregradnom, betonskom zidu, “otvorite” još jedan manji luk, kao svojevrsni prozor ka susjednoj prostoriji.

Nešto smjelije rješenje, ali samim tim i efektnije, jeste da dvije potpuno tematski različite sobe odvojite, a može se reći i spojite, velikim lukom, koji će zauzeti skoro cio zid između njih. Tako jedan prostor opremite kao spavaću sobu, a drugi kao dnevni boravak. Zajednička im može biti nijansa boje zidova, šare na tapetama ili fotelja/trosjed jarke boje, jedno u spavaćoj, drugo u dnevnoj sobi.

Lukovi ne moraju biti samo polukružni, već i pravougaoni, oštrih ivica, nalik otvorima za vrata, a u pojedine od tih “otvora” možete da stavite plakar, komodu, policu za knjige… Što se ne biste poigrali i sa prozorima, pa i njih napravili u obliku luka. Osim što izgledaju veoma atraktivno, oni na ovaj način pod zanimljivim uglom puštaju svjetlost unutra, istovremeno dajući utisak kao da se nalazite unutar staklene bašte. Još ako kroz njih vidite drveće, osjetićete se kao da ste u vikendici.

Send this to a friend