Dom Zabluda je srušena

Zašto zimi veš treba sušiti baš na hladnoći

Zašto zimi veš treba sušiti baš na hladnoći

Tokom zime ljudi koji nemaju balkone ili dodatne prostore u kojima bi mogli da suše veš, najčešće se odlučuju za neku od soba, kačenje mokre odjeće po radijatorima i druge načine sušenja koji zapravo stvaraju vlagu i nimalo ne pogoduju vašem zdravlju.

Možda ste nekad i osjetili kako vam pluća reaguju na miris praška ili omekšivača koji isparavaju u kući…

Sušenje napolju izbjegavamo jer vjerujemo da se na hladnoći neće osušiti danima. Ipak, u zabludi ste – tokom zime može da se osuši vrlo brzo, posebno kada je vazduh suv, vrlo hladan i duva vjetar.

Sušenje ne treba izbjegavati ni kada su minusi, jer ta situacija je zapravo dobra – veš će se najprije zalediti, a potom će se, čim se temperatura popne iznad nule tokom dana, led pretvoriti u gasovito stanje.

Tajna je u sublimaciji – ako se termometar spusti ispod nule, veš se prvo smrava, a zatim dolazi do takozvanog faznog prelaza – led se pretvara direktno u gas. Sad kad ovo znate, vrijeme je da odbacite predrasude i okrenete se “zdravijem” mjestu za sušenje veša od doma.

Brzina sušenja zavisi od vlažnosti vazduha i jačine vjetra. Kada je suvo, hladno i vjetrovito, rezultat je najbolji.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
CoberBolero
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cober
Gost
Cober

Postoji i mašina za sušenje,odavno!

Bolero
Gost
Bolero

Moguće, ali sa ovim načinom koji vi predlažete, tj. neki od portala sa kojeg ste skinuli tekst, dolazi do isušivanja robe/veša, nedostajanjae mirisa kao i efekta omekšivača, dolazi do cijepanja robe/veša usled zamrzavanja, ako je vuneni materijal moguce da će doći do istezanja, itd..

Send this to a friend