Ishrana

Jelo siromaha ili kraljica trpeze: Spremite žućenicu sa krompirom

Žućenica je autentična primorska divlja jestiva trava, nekada poznata kao jelo siromaha što je u teškim vremenima othranilo generacije i generacije ribara i seljana primorskog kraja.

Žućenica je veliki prijatelj ljudskog organizma, pa može da se spremi kao salata, dinstana, kuvana ili kao dodatak jelu, te se može stavljati u pite, kuvana jela i kačamak. Trenutno je sezona žućenice u jeku i ukoliko je nikada nijeste probali pravi je trenutak za to.

Divlja cikorija, gorko zelje, konjska žućenica, radič, talijanska salata – razni su nazivi za ovu dobru, a skromnu biljku – prijatelja našeg organizma, iz porodice radiča.

Postoji nekoliko vrsta: ona koja se zvanično zove radič, blijedo zelene boje, dobijena kultivisanjem, a ti je i ona koju zovu cikorija, intenzivno zelene boje i crvena.

Svima im je zajednički blago gorak ukus. Koju god boju da probate, nećete pogriješiti. Od vitamina, najbogatija je vitaminom C i provitaminom A u tragovima, a sadrži i vitamine B1 i B2, kao i vitamin K i minerale kalijum, natrijum, kalcijum, fosfor i gvožđe.

Listove jedemo svježe ili termički obrađene, a korijen može da se koristi kao dodatak bijeloj kafi ili kao njena zamjena za kafu. Korijen cikorije sadrži inulin i oligosaharide. Inulin je je ugljeni hidrat koji zahtijeva svoju priču; to je prebiotik – nesvarljivo vlakno koje “dobre bakterije” u našem crijevu (probiotici) koriste kao hranu i tako doprinosi opštem zdravlju organizma.

Može da se spremi kao svježa salata, ali i da se blanšira, dinsta ili peče. Konzumiranjem ove biljke potičemo izlučivanje nagomilanih otrova iz tijela i na neki način obnavljamo našu krv. Dobro djeluje na regulisanje i održavanje normalne probave.

Može se naći u prirodi, na livdama i pašnjacima i to je jedna od pogodnosti ove biljke.

Žućenica na krompiru

Potrebno je:

Veza žućenice, maslinovo ulje, jedan limun, so i biber

Priprema: 

Žućenicu operite i isjecite na uske rezance, posolite, prelijte sa 1-2 kašike maslinovog ulja i sokom limuna, i ostavite da odstoji.

Za to vrijeme obarite krompir izrezan na kocke u slanoj vodi. Kad je krompir kuvan, ocijedite vodu preko poklopca, pa ostavite krompir par minuta de se prohladi.

Prohlađenu žućenicu dodajte na prohlađen ali još uvijek topao krompir, pa lagano s dvije viljuške promješajte.

Po ukusu dodajte soli i bibera, limunovog soka ako volite kiselije, kao i maslinovog ulja.

Žućenica na krompiru može da se servira kao topao prilog na primjer, uz ribu ili pohovane šnicle, a možete je i ohlađenu servirati kao salatu ili laganu posnu večeru.

Send this to a friend