Ishrana

Sad ni bijelo meso ne valja?

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da za nivo holesterola u krvi nikakvu razliku ne pravi da li ćete jesti crveno ili bijelo meso, iako smo godinama slušali da je “bijelo meso najbolji izbor”.

Uticaj ishrane u kojoj je crveno meso zastupljenije na kardiovaskularne bolesti ovim nije pobijen, ali što se konkretno holesterola tiče, isto vam je – jeli biftek ili pileće bijelo.

Šta možete da uradite? Pa… naučnici kažu da bi najpametnije bilo da dominantan izvor proteina budu povrće, mliječni proizvodi i mahunarke.

U istraživanju je učestvovalo više od 100 zdravih muškaraca i žena, starosti između 21 i 65 godina, koji su bili podijeljeni u dvije grupe, prva se hranila namirnicama bogatim zasićenim mastima, a druga namirnicama koje su dobri izvori nezasićenih masti.

Zatim su dobrovoljci podvrgnuti “testu tri dijete”: prva je bila zasnovana na crvenom mesu, druga na bijelom, a treća nije uključivala meso uopšte.

Svaka od ovih dijeta trajala je četiri nedjelje, a između njih bio je predviđen i “period oporavka”, tokom kojeg su se ispitanici hranili na uobičajeni način, a prije svake faze ispitanicima je vađena krv.

Crveno meso u ovom slučaju bila je pretežno junetina, dok je izvor bijelog bila piletina.

Analize uzoraka krvi pokazale su da pozitivan uticaj na zdravlje ima ishrana zasnovana na biljnim izvorima proteina, dok na nivo holesterola na identičan način utiču crveno, odnosno bijelo meso.

U studiji se navodi da “nisu pronađeni dokazi koji bi išli u prilog bijelom mesu, nauštrb crvenog”, i da su “opšte preporuke da se ishrana zasniva pretežno na namirnicama biljnog porijekla”.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
pajoMarko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
pajo
Gost
pajo

SVE ZAVISI KAKO SE HRANI STOKA ILI ZIVINA,AKO SE HRANI KAKO TREBA BEZ VJESTACKIH STIMULANSA RASTA I OSTALIH HEMIJSKIH DODATAKA ,ONDA SE MOZE PRICATI O UTICAJU MESA NA ZDRAVLJE LJUDI,INACE NISTA OD TOGA.NI BILJNA ISHRANA NIJE BAS BOGOM DANA ZA LJUDSKI ORGANIZAM.

Marko
Gost
Marko

Ne valja nista sve je puno pesticida antibiotika hormona i plastike. Kad se doda sto se sve ispusta od hemije u vazduh i vodu. Zato je ovoliko kancera u svijetu.

Send this to a friend