Ishrana bolje od bilo kog lijeka

Šaka jagoda dnevno liječi ovih pet bolesti

Osim što su ukusne, jagode su moćan saveznik zdravlja, a malo ko zna koje sve tegobe mogu da ublaže. Pored toga, jedna porcija od 8 jagoda, ima samo 50 kalorija, pa je ovo voće pravi čuvar vitke linije.

Dobar su izvor vlakana – jednim obrokom osiguravaju 16 odsto preporučenih dnevnih potreba. Ona djeluju blagotvorno na probavni sistem, snižavaju holesterol u krvi, smanjuju rizik od srčanih oboljenja i štite od karcinoma debelog crijeva.

Jagode su odličan izvor folata i vitamina C, a sadrže i biljne fenole koji, zajedno s antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.

Folna kisjelina je u vodi topiv vitamin B-9, važan u stvaranju krvi i učestvuje u metabolizmu aminokisjelina. Nedostatak tog vitamina izaziva malaksalost i anemiju, a nedovoljan unos folata ujedno povećava rizik od karcinoma debelog crijeva. Folna kisjelina je sintetički oblik folata koji se može uzimati u obliku vitaminskog dodatka ili hrane obogaćene tim vitaminom. Kada se nalazi u hrani kao prirodan sastojak, naziva se folat, a najviše ga sadrže jagode, pomorandže, zeleno lisnato povrće.

Vitamin C iz hrane djeluje kao snažan antioksidans koji smanjuje rizik nastajanja nekih vrsta karcinoma: usta, ždrijela, želuca, debelog crijeva i pluća. Pored toga, pomaže u jačanju obrambenog mehanizma, ali pomaže i u otklanjanju stresa.

Utvrđeno je da samo osam jagoda ima više vitamina C od jedne pomorandže.

Antioksidansi osiguravaju organizmu zaštitu uništavajući slobodne radikale, koji oštećuju ćelije i doprinose nastanku karcinoma i srčanih oboljenja.

Jagode su četvrte po redu na listi namirnica sa najvećom koncentracijom antioksidanata, pa zato redovnom primjenom značajno usporavaju proces starenja.

Evo šta sve liječi ovo moćno voće:

Regulišu šečer u krvi

Istraživanja su pokazala da jagode pomažu pri regulisanju šećera u krvi. Samo jedna šolja dnevno može da igra veliku ulogu u prevenciji bolesti krvi.

Imaju antiupalno dejstvo

Zahvaljujući ovom svojstu, jagode mogu sa ublaže razne bolove.

Regulišu krvni pritisak i holesterol

U jednoj porciji jagoda nalazi se 134 mg kalijuma koji reguliše krvni pritisak i djeluje kao zaštita od negativnog dejstva natrijuma. Sadrže elaginsku kisjelinu i flavonoide koji pozitivno utiču na kardiovaskularni sistem. Smanjuju nivo lošeg holesterola (LDL), koji uzrokuje začepljenje arterija.

Smanjuju rizik od nastanka raka

Flavonoidi koje sadrže u velikim količinama se bore sa malignim ćelijama i sprečavaju njihovo umnožavanje.

Ljekari preporučuju kako konzumiranje svježih jagoda, tako i čaj.

Za pripremu su vam potrebne peteljke jagoda, a najbolje bi bilo koristiti one šumske. Šaku peteljki prelijte ključalom vidim, poklopite i ostavite da odstoji 20 minuta. Nakon toga čaj je spreman za upotrebu.

Preporučuje se konzumiranje i do 3 puta dnevno.

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
JaaVtechSo & TEKILAmarius
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jaa
Gost
Jaa

Jeste, ako se ne napuniš pesticidima :/

Vtech
Gost
Vtech

Prije neki dan sam imao čast da ih spazim u prodavnicu. Kolike su, misliosam da su one crvene jabuke bezkusne, kako se zvahu…
Inače “Šaka jagoda dnevno, 120€ mjesečno” bi isto bio prikladan naslov.

marius
Gost
marius

A dje da nabavimo ove zdrave jagode ? Prije neki dan ste javili da su zatrovane , pune pesticida.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

pravi se da su zdrave.

Send this to a friend