Ishrana

Slana torta od piletine i kačkavalja

Slana torta od piletine i kačkavalja

Sastojci:

5-6 komada cijelih pilećih grudi
2 čaše kisjele pavlake
oko 1/2 kg sira koji se može rendati (trapist, gauda)
4-5 komada jaja
brašno
buter ili margarin
so
biber
suvi biljni začin

Priprema:

Pileće meso odvojiti od kosti, odstraniti kožu i isjeći na odreske. Od jednih grudi treba da se dobiju 4 odreska. Dosta posoliti i nešto slabije pobiberiti, pa staviti na stranu na sat-dva ili preko noći. Zatim od pavlake, 1-2 cijela sirova jajeta, ravne kašike brašna, soli i bibera izmiješati sos kojim ćemo preliti meso prilikom pečenja. Okruglu posudu od stakla dobro iznutra namazati buterom ili margarinom (ne zaboraviti ni stranice).

Slijedi paniranje mesa: svaki odrezak (ocijeđen od viška tečnosti) redom uvaljati u brašno, razmućena jaja i rendani sir. Vodite računa – ovo jelo zahtijeva puno sira! Panirani odresci ređaju se u posudu u slojevima, tako da komadi lijepo naliježu jedan uz drugog. Preporučljivo je slojeve ređati unakrst, jedan uzduž, drugi poprijeko. Na kraju se sve prelije sosom od pavlake.

Rernu uključiti tek kada se u nju stavi posuda. U zavisnosti od kolicine, peče se oko 50-60 minuta, sve dok se na površini ne pojavi lijepa reš korica. Kada je jelo izvađeno iz rerne sačekati nekoliko minuta, poslije čega ćemo ga lako istresti na ovalnu posudu za serviranje. Dok je vrelo jelo se teško sijeće, a kada se malo ohladi i sir se stegne lijepo se može sjeći na kriške, kao torta.

Send this to a friend