Ishrana

Terijaki ramstek sa grila

Sastojci:

1 ramstek od 600-700 g
2-3 kašike ulja
½ kašičice bibera
½ kašičice dimljene paprike
3 kašike Kikkoman Teriyaki BBQ sosa sa dodatkom meda

Za prilog:

Skuvana orzo tjestenina
Svježe povrće
Tikvice, za grilovanje
1 kašika Kikkoman BBQ Teriyaki sosa sa dodatkom meda
1 čen bijelog luka
Biber, po ukusu
Maslinovo ulje

Priprema:

Ramstek izvadite iz frižidera 40-50 minuta ranije da dostigne sobnu temperaturu. Ovo je jako važno da se meso ne bi šokiralo onog trenutka kada ga stavite na vreo roštilj. Dakle izvadili ste meso. Napravite marinadu od navedenih sastojaka i meso lijepo uvaljajte u nju. Neka odstoji 15-ak minuta. Možete držati i duže, ako želite.

Grill zagrijte na 220 stepeni. Neka se baš dobro zagrije, da zadimi. Zatim, stavite ramstek na njega i ostavite ga oko 8 minuta. Nemojte ga pomjerati, gnjaviti, dirati, pipkati. Samo ga ostavite da se fino karamelizuje i zapeče. Kada po ivicama do rešetke vidite da je meso počelo da mijenja boju, tada je vrijeme da ga okrenete – 8 minuta je optimalno za srednje pečeni stejk 4 cm debljine.

Pored poređajte tikvice i ljubičasti luk i pecite da ih da sa obje strane porumene, pa ih sklonite. Pomiješajte grilovano povrće sa krastavcem i čerijem, dodajte skuvanu orzo tjesteninu, bijeli luk i preostale začine. Dotjerajte ukus prema sebi. Stavite u frižider da se prohladi dok stejk ne bude gotov.

Okrenite ramstek na drugu stranu pa pecite još 8 minuta. Na kraju, pržite sve ivice po 15-ak sekundi i sklonite ramstek na čist tanjir. Neka odstoji makar 10 minuta a zatim ga isijecite i poslužite sa prilogom od povrća i orzo tjestenine ili uz bilo koji drugi prilog koji volite.

Send this to a friend