Ishrana

Tradicionalno jelo iz Boke kotorske: Napravite bokeški brodet

Ako krenete da po internetu tražite recepte za brodet, naići ćete na raznovrsne prijedloge: na brodet od grdobe, škampa, sipe, lignji, škrpine, gruja, brancina, palamide, a kažu da je najljepši brodet od raznovrsne ribe.

U Boki Kotorskoj brodet se pravi najčešće od samo jedne vrste ribe, a obično su to gavice ili sarduni, ali s obzirom da su se u Boki ribolovom mrežama bavili ribari iz Mula, Prčanja, Krašića i Baošića recept je sigurno došao iz neke od tih ribarskih kuća, a zatim se proširio i po cijeloj Boki.

Brodet je nastao kao siromašno jelo ribara. Sve one manje ribe, oštećene ili one ribe koje se nijesu uspjele prodati stavljane su u brodet.

Brodet od sarduna je nastao iz nužde, jer su ribari, kada bi u mrežu uhvatili kvalitetniju i krupniju ribu, za nju imali sigurne kupce i dobijali su više para, te je nikada nisu za sebe zadržavali. Gavica, najsitnija plava riba koja se hvata mrežom je takođe bila dobro plaćena, jer se ta riba ne čisti i može se odmah baciti na prosulju. Sardela je kvalitetna plava riba koja je bila dobra za gradele, pa je uvijek ostajalo najviše sarduna od koga su ribari sebi pravili brodet.

Gruj je najmnogobrojnija riba u našem zalivskom moru i veoma se lako lovi, bilo na udicu ili u vršama, pa je samim tim on često bio sastavni dio brodeta, a onda je tako i došlo do izreke – Bez gruja nema brodeta.

Mi vam ovoga puta govorimo o brodetu od sarduna, a vi po svojim mogućnostima odaberite ribu.

Potrebno je: 

Kilo do kilo i po sarduna (zavisi spremate li za 4 ili više osoba)

Pola kila do kilo luka

4-5 čežnja bijeloga luka,

Maslinovo ulje,

Bijelo vino

So, aleva paprika, lovorov list, peršun, vegeta

Priprema: 

Na zagrijano maslinovo ulje izdinstati na kockice sjeckan luk, dok ne postane staklast. Dodati i sitno sjeckan bijeli luk.

Na to dodati nabrojane začine, osim perišuna koji se stavlja pred sami kraj kako bi zadržao svojstvo. Potom poređati ribu i zaliti s pola litre vode, decom bijelog vina i 3 supene kašile sirćeta (vinskog).

Stavite na jaku vatru dok ne provri, a onda kuvati na umjerenoj vatri minimum dva i po do tri sata. Brodet je bolji što se duže kuva. Ali je vrlo važno da se tokom kuvanja ne miješa, nego se šerpa svako malo lagano protrese. Prije nego što ćete isključiti ploču, u brodet dodajte sitno sjeckan petrusin.

Brodet je inače jelo koje je odlično i hladno, poput marinade i bez problema može danima stajati u frižideru. Služi se uz palentu.

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
valentinaZoroAnimusKako ne
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoro
Gost
Zoro

Ima li toga kuvanoga a da se vegeta na stavlja. Puna je MNG i kancerogena. Pi muka mi bude kad vidim da je sve kuvano sa vegetom.

valentina
Gost
valentina

Pa Vi stavite soli, ko Vam brani

Animus
Gost
Animus

Gruj obavezno, jer je mastan i bar 2,3 vrste ribe ubacit. To je najbolji brodet, mada moze i od drugih ribica, stvar izbora i mogucnosti.

Kako ne
Gost
Kako ne

Vegetu su sigurno koristili😂

Send this to a friend