Ishrana

Trikovi kako da odaberete savršene kestene, ispečete ih i lako ogulite

Da bi bili savršeni za jelo, plodovi kestena moraju biti veći i moraju imati sjajnu koru na kojoj nema rupica. Takođe, trebali bi da budu svhi i teški.

Sljedeći korak do savršenog zalogaja je pobrinuti se da su savršeno skuvani ili pečeni. Postoji nekoliko načina pripreme:

Na ploči šporeta

Ako se odlučite za pečenje na ploči šporeta, tada bi bilo dobro da nabavite tiganj sa rupicama, ali ako je nemate, poslužiće i klasična.

Najprije im zarežite koru, a nakon stavljanja u tiganj ih pokrijte i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju.

U rerni

Kod pripreme u rerni kestene prerežite, potom ih polijte vodom. Rerna neka bude zagrijana na najjače, a bilo bi savršeno da imate pleh sa rupicama. Gotovi su, zavisno od veličine, za otprilike 10 do 20 minuta. Ukoliko želite da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta.

Kuvanje u loncu

Ako se odlučite za kuvanje u loncu tad plodove stavite u hladnu i malo posoljenu vodu. Sitniji kesteni se kuvaju oko pola sata, a krupniji do sat vremena.

U mikrotalasnoj 

Pečenje u mikrotalasnoj je vrlo jednostavno. Kesteni se razrežu na uobičajen način i stave se u mikrotalasnu na maksimalnu temperaturu do minute. Čuće se kad budu gotovi.

Kuvanje u mikritalasnoj je gotovo za pet minuta. Kestene morate razrezati, staviti u posudu s vodom, prekriti papirnim ubrusom i staviti u mikrotalasnu na otprilike pet minuta.

Na roštilju

Pečenje na roštilju je najbolji način jer su kesteni tako najukusniji. Razrežite ih kao da ih pripremate u rerni pa ih složite na aluminijsku foliju na kojoj ste najprije napravili rupice.

To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i dobiju lijepu boju.

Kako brzo ukloniti koru?

Ukoliko vam sirovo kestenje treba za pripremu nekog jela, a želite da se riješiti kore, tada je najbolji način za to mikrotalasna. Plodovi se prerežu kao kod pečenja u rerni, isperu se vodom da bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrovalnu na jednu minutu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gordana
Gost
Gordana

To su kostanji a ne kesteni .

Send this to a friend