Ishrana rad metabolizma važan za pravilno funkcionisanje tijela

Znaci da s vašim metabolizmom nije sve u redu

Dobar rad metabolizma izuzetno je važan za pravilno funkcionisanje tijela.

Ipak, vaša ishrana i količina fizičke aktivnosti znatno utiču na njegovu brzinu. Upravo zato se najviše gojite ako jedete nezdravu hranu i živite sjedalačkim načinom života.

Da vaš metabolizam ne funkcioniše kako bi trebalo, mogu pokazati i mnoge druge stvari osim gojenja, a ovo su najčešće.

Stalno ste umorni

Iako na umor mogu uticati i druge faktori poput nedostatka sna i napornog posla, ako umor osjećate konstantno, vrlo vjerovatno je vaš metabolizam toliko usporen da hranu ne pretvara u energiju dovoljno brzo.

Koža i kosa vam postaju suvi

Postoji mnogo razloga zašto kosa i koža postaju suvlji nego inače, ali usporen metabolizam jedan je od ključnih uzroka jer se vaše ćelije ne zamjenjuju novima dovoljno brzo.

Stalno imate čežnju za hranom punom šećera

Uprkos tome što se zdravo hranite, neprestano žudite za čokoladom? Vaš metabolizam vjerovatno ne funkcioniše dobro jer nedovoljno efektivno pretvara hranu koju ste pojeli u energiju.

Gojite se uprkos zdravoj ishrani

Ako je ovo slučaj i ako pazite na dnevni unos kalorija, obratite se doktoru kako bi vam pomogao i pronašao rješenje za ubrzanje vašeg metabolizma.

Hladno vam je i nervozni ste

Vaš metabolizam je odgovoran i za zagrijavanje vašeg tijela pa će vam, ako mu je funkcija poremećena, vrlo vjerovatno biti hladno i u sasvim normalnim temperaturnim uslovima.

Nervoza kao produkt loše funkcije organizma često proizlazi iz svih navedenih faktora i pokazatelj je da treba da poradite na kvalitetu svog života.

Send this to a friend