Ishrana

Zova biljka za vitalno i zdravo tijelo

Zova je jedna od najdostupnijih biljaka na našim prostorima, a ima brojna ljekovita svojstva. Zova je izuzetno ljekovita jer reguliše stolicu i pročišćava krv. Osim toga, ova biljka poboljšava apetit.

Cvjetovi ove biljke su sitni, mliječnobijeli, jakog i veoma prijatnog mirisa. Zova će ojačati vaš imunitet, kosti i zglobove, a koža lica će vam biti ljepša i čistija. Iz cvjetića se razvijaju sitne zelene bobice koje zrenjem postaju sočne, crveno-crne. Sirove bobice imaju neprijatan ukus, ali je zato kompot sjajan.

Kada se bere

Zova cvjeta od maja do jula. Lišće, kora i korijen sakupljaju se u proljeće, cvijet u junu, dok se još sasvim ne rascvjeta, a bobice se beru pred kraj ljeta kada potpuno sazru. Spoljašnji, sivi sloj biljke se baca, a koristi se samo unutrašnji, zeleni dio. Nakon branja cvjetovi se nižu na konopac ili stavljaju na papir i čuvaju na toplom mjestu da bi se što prije osušili i sačuvali žutobijelu boju. Ako cvijet promijeni boju, potamni i postane smeđ, treba ga baciti.

Šta sadrži

Cvjetovi zove bogati su eteričnim uljima u kojem ima flavonoida, glikozida, hlorogenske kisjeline, tanina i pektina, dok plod sadrži glikozide, tanine, malo eteričnog ulja, šećer, voćne kisjeline i vitamin C. Svi djelovi biljke bogati su gvožđem, natrijumom i kalijumom. Čaj od zove sjajan je protiv groznice jer stimuliše rad znojnih žlijezda, naročito kada se kombinuje s lipom. Osim toga, čaj od zove podstiče lučenje mokraće, liječi neuralgiju i išijas, a ukoliko mu se dodaju kamilica, lipa i kora vrbe, ublažava simptome gripa, upale gornjih disajnih puteva i reume. Zova se koristi i u kulinarstvu. Od cvjetova se najčešće prave kolačići, a mogu da se prže u ulju ili na maslacu uvaljani u tijesto za palačinke.

Sok od zove

Sok od zove je i odlično osvježenje u vrelim ljetnim danima. Za pripremu soka od zove potrebno vam je 20 cvjetova zove, litar vode, sok od jednog limuna i 800 grama šećera.

U litar vode potopite 20 cvjetova svježe zove i ostavite da odstoji 24 sata na tamnom i hladnom mjestu. Nakon toga procijedite, dodajte 800 grama šećera i sok od jednog limuna i ostavite da odstoji još 24 sata povremeno miješajući kako bi se šećer rastopio. Nakon toga sok procijedite kroz duplu gazu i sipajte u boce. Ovaj sok se pije razrijeđen s vodom, a za pripremu možete koristiti i mineralnu vodu.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
fogDragutin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
fog
Gost
fog

usporava spermatozoide kod muskaraca, ne preporucuje se ljudima koji trebaju dobiti djecu vjestackom oplodnjom

Dragutin
Gost
Dragutin

Probao sok. Stvarno je lijep.
Ali čuh da je loš za potenciju…
Pio ga čojek non stop. (sok) Uživao. Svake godine mu žena pravila puno soka. Rekao mu neko da je loš za potenciju, nikad više ni čašu nije popio!
E sad, dal mu je to zbog soka ili zbog krštenice… pojma nemam.
😄😄😄😄

Send this to a friend