Moda Zašto su i dalje in?

Birkenstock sandale preživjele test vremena

Birkenstock sandale preživjele test vremena

Birkenstock kompanija je nastala u Njemačkoj prije oko 250 godina, tačnije 1774. godine.

Evo kako su njihove sandale ostale popularne sve ovo vrijeme.

Vjerovatno najprepoznatljiviji model i silueta su papuče sa dva kožna kaiša i debelim anatomskim đonom. Da, to su one koje nosi vaša baka već 50 godina po kući. Ali, nedavno su se iste takve sandale pojavile i na Nedjelji mode u Parizu. Kako je to moguće?

Birkenstock sandale su vrlo jednostavne i upravo to ih izdvaja. Anatomski đon je napravljen od plute i vrlo je prepoznatljiv, a gore je koža. I to je sve. Zapravo, koncept je toliko dobar da širom svijeta postoje i mnoge druge kuće koje prave sličnu obuću.

Ipak, trebalo bi da znate da sandale nisu baš oduvijek bile izbor modnih stilista. Obično su se prije vezivale za njemačke turiste koji su ih nosili sa bijelim čarapama, nego što je bilo vjerovatno da ćete ih vidjeti na revijama visoke mode.

“Čak i da ne podnosite taj stil i da ne volite oblik vaših prstiju na nogama nosićete ih zato što su dobre za vas”, objasnio je CEO Birkenstocka Oliver Reichert. “One su kao lijek”.

A kako su se Birkenstock sandale proširile po svijetu?

To se desilo tokom i neposredno poslije Drugog svjetskog rata pošto su ih nosili vojnici. Preporučivali su ih vojni doktori kao ortopedsko pomagalo zbog specifičnog đona koji je pružao podršku stopalu. Povrijeđeni vojnici su ih nosili.

Slično kao što su se farmerke proširile svijetom, i od radne odjeće postale simbol mladalačkog bunta, otprilike u isto vrijeme, početkom pedesetih Birkestock su prihvatile različite subkulture i posebno mladi.

Ljudi su ih nosili zato što su drugačije, ali i zato što su im prijale.

I tako je bilo sve do 21. vijeka, kada Birkenstock sandale polako postaju globalni mainstream. Danas možete da ih vidite na svima, od bakica u bašti, do tinejdžera u gimnazijama i fakultetima pa do turista iz Azije. I pored toga su ostale prihvatljive čak i ako zaista vodite računa o vašem stilu.

Nova istraživanja su pokazala kako društvena pitanja i autentičnost imaju presudnu ulogu kod mladih potrošača. Takođe, mladi kupci od milenijalsa do Generacije Z su sve više svjesni zdravstvenih pitanja i vode računa o sebi. I upravo kvalitetna obuća jeste im važna.

Birkenstock je toliko prisutan, čak neizostavan, da čak i velike modne kuće žele da se povežu sa njima. Tako su u prethodnih nekoliko godina ostvarene saradnje u kojima su učestvovali recimo Valentino ili Opening Ceremony, Rick Owens.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
hmmm
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
hmmm
Gost
hmmm

Ja mislim da su ovo papuce a ne sandale

Send this to a friend