Moda Visoke temperature nisu baš idealne za našminkano lice

Da li vam je ljeti potrebna šminka?

Visoke temperature nisu baš idealne za našminkano lice. Prije svega zbog znojenja koje će sasvim sigurno upropastiti šminku.

Iako svoju njegu kože i šminku možete naravno prilagoditi godišnjim dobima, ljeti je poželjno da šminkanje potpuno preskočite.

Ako ipak želite da koristite šminku, uvijek počnite sa čistom bazom. Znojenje uzrokuje začepljenje pora, što može izazvati probleme na osjetljivoj koži.

Najbitnije je korišćenje blagog sredstva za čišćenje ujutro i uveče. Preko noći se naša koža može oznojiti, a onda i začepiti pore. Ako ste skloni aknama, važno je da se otarasite viška prljavštine i sebuma. Preporučuje se piling nekoliko puta nedjeljno, tako da koža izgleda svježe. I prije nego što stavite bilo kakvu šminku, ne zaboravite da je važan zaštitni faktor. Investirajte u hidratantnu kremu za lice koja uključuje zaštitu od sunca. Zaštitni faktor 30 za lice takođe može da se koristi i kao prajmer.

Što se tiče šminke, koristite samo ono što vam je zaista neophodno. Ako možete, izbjegavajte kozmetiku na bazi ulja, kao i proizvode u prahu. Umjesto njih koristite one na bazi kreme ili gela.

Osim što uzrokuje akne, nošenje šminke tokom visokih temperatura može prouzrokovati i infekciju oka. Ljudi često ne uzimaju u obzir opasnost od šminke oko očiju, a rizik od infekcije oka može da se poveća tokom ljeta. Ako koristite staru maskaru (staru više od jedne godine), bakterije se mogu nakupiti u njenoj tubi. Tokom vrelog talasa, očigledno se više znojite i zbog toga maskara može ući u oko i izazvati infekciju.

Send this to a friend