Moda

Francuzi staju na put „brzoj modi“

Ilustracija

Donji dom francuskog parlamenta odobrio je nacrt zakona kojim se traže kazne za superbrze modne proizvode, sa ciljem da se ublaži njihov uticaj na životnu sredinu.

Predlog zakona, koji je dobio zeleno svjetlo od Donjeg doma Francuskog parlamenta, poziva na postepeno povećanje kazni do 10 eura po pojedinačnom komadu odjeće do 2030. godine, kao i na zabranu reklamiranja takvih proizvoda.
Jednoglasno odobren nacrt zakona biće upućen Senatu prije nego što postane zakon.

Popularnost modnih marketplejs platformi – koje povećavaju ponudu na osnovu potražnje zahvaljujući izuzetno fleksibilnim lancima snabdijevanja – poremetila je maloprodajni sektor, dok se etablirani igrači kao što su „Zara“ i H&M i dalje u velikoj mjeri oslanjaju na predviđanje preferencija kupaca.

„Ova evolucija sektora odjeće ka efemernoj modi, kombinujući povećanje količine i niske cijene, utiče na kupovne navike potrošača stvarajući kod njih potrebu za kupovnom i obnavljanjem sadržaja garderobera, što nije bez ekoloških, društvenih i ekonomskih posljedica“, navodi se u predlogu zakona.

Na društvenoj mreži X, francuski ministar životne sredine Kristof Bešu opisao je nacrt kao „veliki korak napred“, dodajući da je „učinjen veliki korak da se smanji uticaj tekstilnog sektora na životnu sredinu“.

Predlog zakona stigao je nakon što je Ministarstvo životne sredine Francuske saopštilo da će predložiti Evropskoj uniji zabranu izvoza korišćene odjeće, u pokušaju da se uhvati ukoštac sa sve većim problemom tekstilnog otpada.

Prošle godine, ova evropska zemlja pokrenula je kampanju kako bi podstakla ljude da poprave staru odjeću i obuću umjesto da ih bace.

Francuska vlada je obećala 154 miliona eura za ovu inicijativu, kojom se kupcima nadoknađuje do 25 eura za svaki odjevni predmet koji poprave.

Neprofitna grupa zadužena za sprovođenje ove podsticajne mjere francuskih vlasti, „Rifešn“ (Refashion), kaže da je 3,3 milijarde komada odjeće, posteljine i obuće stiglo na francusko tržište tokom 2022. godine.

Ministarstvo ekologije saopštilo je u to vrijeme da Francuzi bacaju 700.000 tona odjeće — od čega dvije trećine završi na deponijama — svake godine.

Među „najprljavijim“ industrijama, modna je zaslužna za između tri i pet odsto globalne emisije ugljenika, navodi se u izvještaju konsultantske kuće „Makinzi“.

Uz to, oko polovine svih vlakana koje proizvede modna industriji su oblici poliestera na bazi ulja, dodaje se u izvještaju.

Tags

avatar
1000
Send this to a friend