Moda

Preminuo “kralj obuće”: Prodavao krompir, napravio imperiju, pa doživio njenu propast

Ludvig Gortz

Ludvig Gortz, dugogodišnji vlasnik i šef istoimenog lanca obuće, preminuo je prije četiri dana u 89. godini života, objavili su njemački mediji. U najboljim vremenima njegova kompanija je imala oko 200 poslovnica i 3.000 radnika širom zemlje.

Njegov pradjeda Johan Ludvig Gerc otvorio je svoju prvu radnju u okrugu Barmbek u Hamburgu 1875. godine. Prema porodičnoj legendi, mladi majstor obućar je prvo prodavao krompir u svojoj radnji od 14 kvadratnih metara, a zatim je prešao na mušku obuću.

I izgledalo je kao ispravna odluka. Porodica je 1938. godine otvorila drugu radnju u Hamburgu, a 1959. i prvu ekspozituru van Hamburga. Sa 26 godina kompaniji se pridružio njegov praunuk Ludvig Gerc, čija je prva riječ u djetinjstvu navodno bila “cipela”. Hamburšku prodavnicu cipela pretvorio je u kompaniju sa filijalama širom Njemačke – a kasnije u Austriji, Švajcarskoj i Poljskoj. Njemački mediji su ga nazvali kraljem cipela.

Kada je porodični biznis zadesila ozbiljna finansijska kriza, 2014. godine u posao se uključio investitor i preuzeo 40 odsto akcija kompanije. Ali velika onlajn konkurencija je nastavila da stvara probleme. Tome su dodati mjeseci zatvaranja filijala tokom korona virusa, a potom i visoka inflacija. Porodica je 2022. godine prodala sve akcije kada je kompanija otišla u stečaj.

Ovo svakako nije bio lak korak za Ludvinga, koji je, čak i nakon što je napustio dnevni posao, i dalje svakodnevno mogao da se nađe u svojoj kancelariji u Špitalerštrase, prenosi Bild.de.

Send this to a friend