Moda

Skandal na Givenchy reviji: Ogrlica inspirisana samoubistvom

Modna kuća Givenchy je u posljednjoj kolekciji predstavila kontroverznu ogrlicu u obliku omče na Nedjelji mode u Parizu. Ovo nije prvi put da prestižni modni brendovi dobijaju kritike zbog detalja koji neminovno asociraju na suicid.

Tri manekenke su nosile zlatne i srebrne verzije ovog nakita na Živanši reviji proljeće-ljeto 2022 u nedjelju, piše BBC.

Prije dvije godine kompanija Barberi se izvinila zbog dukserice sa omčom.

„Pomislili biste da je industrija naučila da ne kači modelima o vrat stvari koje liče na omču”, naveo je modni nalog Diet Prada na Instragramu.

“Ova Givenchy ogrlica koja je upravo sišla sa modne piste opasno hoda ka tome. I zaista vas tjera da se zapitate kako niko nije primijetio, ali avaj… istorija se ponavlja”, dodaje.

Aktivistkinja i umjetnica Kim Saira je napisala:

“Kako se dogodilo da ovako nešto prođe pored nekolicine ljudi prije ove revije i da su svi pomislili kako je ovo u redu? I zašto povodom toga uopšte nisam iznenađena?”

Ogrlica je predstavljena u okviru prve modne revije Metjua Vilijamsa, kreativnog direktora Živanšija, otkako je prošlog ljeta postao dio ovog luksuznog brenda.

Za modni časopis Vogue on je rekao rekao da su komadi „kompleksni i da se na njima veoma posvećeno radilo” i da je u njihovoj izradi učestvovao i američki umjetnik Džoš Smit. Inspirisale su ih slike personifikacije smrti, naveo je.

Iz kompanije Živanši nisu komentarisali reakcije na ogrlicu.

Kada je 2019. izbio skandal oko Barberija, jedna njihova manekenka – Liz Kenedi, napisala je u dugačkoj objavi na Instagramu: „Samoubistvo nije moda”. Šef Barberija Marko Gobeti izjavio je da je kompaniji „duboko žao zbog uznemirenosti” koju su izazvali. Dodao je da je to bilo „bezosjećajno” sa njihove strane i da su „pogriješili”.

Posljednjih godina, modna industrija je u više navrata izazivala kontroverze.

Gucci je povukao vuneni džemper iz prodaje 2019. godine zbog kritika da podsjeća na crno lice – vrsta pozorišne šminke kojom se ismijavaju Afroamerikanci.

Kompanija Prada je takođe povukla garderobu na kojoj se nalazila slika koja je podsjećala na crnog majmuna sa velikim crvenim usnama.

Keti Peri je uklonila dva artikla iz svog asortimana cipela poslije pritužbi da je jedan od dizajna rasistički.

Polemiku je 2016. godine pokrenula i kompanija „Dolče i Gabana” kada je jedan par obuće iz kolekcije proljeće-ljeto nazvala „robovske sandale”.

Send this to a friend