Moda

Šta je potrebno da zablista Vaša suva kosa?

Čak i sa mnoštvom proizvoda za njegu kose koji nam se svakodnevno nude na tržištu, neke stvari ne možemo promijeniti ako ne zadremo dublje u srž problema. Preparatima možemo samo kratkotrajno riješiti problem, ali ukoliko ne otkrijemo uzrok, problem će se stalno vraćati.

Na primjer, ako imate pretanku kosu koja mnogo opada, vjerovatno ste svakodnevno izloženi raznim stresovima, ili toksičnim materijama i štetnim spoljnim uticajima. To se ogleda na vašoj kosi, koja postaje tanka, krhka i lomljiva. Jedan od domaćih ljekova za to je da u ishranu uvrstite lan, u obliku sjemenki ili ulja. Sjemenke su obogaćene Omega tri masnim kisjelinama koje mogu poboljšati kvalitet vaše kose i spriječiti lomljenje. Par puta mjesečno, u kosu utrljavajte eterična ulja od kokosa ili ricinusa, čiji će hranljivi sastojci hraniti korijen vlasi i podstaći rast i obnavljanje. Ne pretjerujte sa količinama, jer kosa brzo upija masnoće koje se teško ispiraju kasnije.

Veliku ulogu u kvalitetu kose i vlasišta igra naša ishrana i namirnice koje svakodnevno konzumiramo. Birajte zdravije namirnice bogate proteinima poput zelenog lisnatog povrća i žitarica koje imaju određene korisne sastojke koji potpomažu zdrav rast kose i obnavljanje oštećenih folikula. Održavajte tijelo hidriranim, i svakog dana pijte dosta nezaslađenih tečnosti poput prirodnih sokova ili zelenog čaja. Između obroka izbjegavajte prerađene grickaice i posegnite za orasima, suvim grožđem, bademima koji su takođe bogati omega 3 i folnim kisjelinama.

Kada ste mladi, i vaša kosa je mlada i dovoljno snažna da trpi svakodnevna oštećenja. Kako kosa postaje starija i tanja, postaje krtija i ne može se nositi s istim savijanjem i stresom. Zato puca i počinje da se mrsi. Zato redovno posjećujete frizera i kratite oštećene krajeve. Izbjegavajte prečesto nošenje visokih repova i frizure koje čupaju kosu iz korijena. U širokom luku izbjegavajte umetke za kosu i nanošenje proizvoda za uređenje kose. Raščešljavajte kosu prije pranja i nikako je ne češljajte dok je još vlažna jer je mokra kosa sklonija pucanju. Uvijek se češljajte od vrha kose ka korijenu kako bi izbjegli nepotrebno čupanje.

Send this to a friend