Psihologija Uticajni filozof otkriva

Kako da prevaziđete samoću tokom samoizolacije

Izolacija i nemogućnost kretanja ljudi uzrokovana korona virusom koji je pogodio svijet neminovno povećava nivo stresa i podstiče anksioznost i pretjerano razmišljanje.

Nametnuta samoća se može prebroditi ako promijenimo perspektivu i uvidimo kako je ona trentno više cijenjena od druženja. Samoća je u ovom trenutku poželjna jer iziskuje odgovornost prema sebi i bližnjima.

Za neke je ljude poželjno biti sam te su neki od nas rođeni kao introverti koji priželjkuju mir i tišinu osame. Međutim, to nije slučaj za sve.

Stoga vam donosimo savjete stručnjaka kako da se snađete u svojoj trenutnoj samoći.

Kako prigrliti nametnutu samoću?

Filozof i književnik Alain de Botton je u razgovoru s novinarkom Frančeskom Spektre objasnio da je za mnoge ljude ideja da budu sami zastrašujuća.

“Užasno je jer vam prijeti opasnost da naletite na niz informacija koji će na jedan ili drugi način zahtijevati bol. Bol u tuzi, bol u potrebi da se preduzme akcija, bol u spoznaji da život nije ono što želite da bude”, otkriva de Botton.

Međutim, kako kaže, postoje načini kojima možemo olakšati našu nelagodu prouzrokovanu tim osjećanjima.

“Ne možemo zaustaviti sve lutajuće misli, ali možda je ključ za sklapanje mira u promjeni ideje o tome šta znači provoditi vrijeme sam sa sobom. Ponekad nas muče misli da se svi drugi dobro zabavljaju. Sada stvarno možemo istražiti šta zapravo leži u tome i šta to zapravo znači”, kaže on.

Promjena percepcije

Druženje i zajedništvo su uz dobru zabavu visoko na listama vrijednosti brojnih pojedinaca. Ali, de Boton ističe kako se u lošem društvu možemo osjećati više sami nego kada smo sami”, jer nas tako snažno podsjeća na “ono šta bismo idealno željeli od drugog ljudskog bića, a nije dostupno.

Ideja da smo sami poprima drugačije značenje kada nas se ne podsjeća stalno na zajedništvo drugih ljudi. S obzirom na to da su javna okupljanja i događaji otkazani, globalno se mijenja percepcija o tome šta je “biti sam”.

U ovim trenucima to je poželjna kategorija koja se povezuje uz odgovornost prema sebi i bližnjima. Istovremeno, znajući da nismo jedini u ovoj situaciji osjećamo povezanost i solidarnost prema drugima. Promjena percepcije dovodi do toga da nas više nije strah da ćemo nešto propustiti već nam stvara radost i osjećaj samoispunjenja.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
PjerinoSo & TEKILAKartucho
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

samoća je sranje.

Pjerino
Gost
Pjerino

Ne no lažna prijateljstva!

Kartucho
Gost
Kartucho

Samo izolacija je prilika da se popravi natalitet,koliko bude umrlih nadoknadice se prinovama.

Send this to a friend