Psihologija

Kako pročitati inteligenciju na licu sagovornika?

Nedavno je završeno istraživanje na temu veze inteligencije i crta lica (tačnije, morfologije) kojeg su radili češki psiholozi i filozofi na čelu sa dr Karelom Kleisnerom, a ovo su ukratko rezultati:

Muškarce možete procijeniti kao inteligentne ili ne – po crtama lica. Kada se radi o ženama, naučnici su potvrdili da žensko lice ne govori o inteligenciji.

Naime, kod žene se to ne može tako procijeniti jer prednost ima privlačnost – privlačnije žene se doživljavaju kao inteligentnije, što definitivno nije pravilo.

Pokazalo se u istraživanju da promatrači percipiraju ove ljude inteligentnijima (i muškarce i žene) – one koji imaju uže lice, tanju bradu, veći i duži nos.

Suprotno, široko lice, masivna brada i manji nos navodno “govore” o manjem koeficijentu inteligencije.

Istraživanje je pokazalo i da privlačnost značajno utiče na utisak da li je osoba inteligentna ili ne, mada je to po ovim istraživačima samo posljedica tzv. “halo efekta” (kada ljude procjenujemo na osnovu prvog utiska).

Još je nešto interesantno zaključeno: nasmijana lica ljudi ocjenjuju kao inteligentnija, dok namrštena i namrgođena – kao neinteligentna.

Isto je i s povjerenjem – ljudi više vjeruju osmjehu na licu.

Zato, ako želite da ostavite utisak inteligentne osobe (naravno, vi to i jeste) –budite nasmijani, kažu Karel Kleisner i saradnici.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Anonimus
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimus
Gost
Anonimus

Kakvo zakrivljenje uma … pitanje teksta je kako pročitati … navodeći čitaoca da je to sigurno 1/1 … pomislih postoji istraživanje koje povezuje izgled i inteligenciju, kao ono, postoje IQ testovi … kad ono “promatrači percipiraju”. Trt milojka… percipiraju a ne mjere … baš ste me navukli …

Send this to a friend