Psihologija

Kako promijeniti život za 28 dana: Isprobajte ovaj izazov

Ako se osjećate umorno, bezvoljno, pesimistično i jednostavno čeznete za promjenom, isprobajte ovaj izazov koji malim promjenama u život unosi više energije, a što je najbolje od svega, za njih vam treba samo nekoliko minuta dnevno.

1. dan: Napravite pauze od 5 minuta za mozak

Podesite alarm da se uključuje u određeno vrijeme pet puta tokom dana kada isključite mozak. Možete zatvoriti oči i odmoriti se, sjedjeti napolju i gledati drveće ili otići u šetnju. Samo pet minuta takvog odmora može imati veliki značaj za psihu, snagu koncentracije i raspoloženje, piše MSN.

2. dan: Dodajte ukus vodi

Pijuckanje vode tokom dana pomaže u ravnoteži krvnog pritiska, zdravlja zglobova i još mnogo toga. Pored toga, može vam pomoći da smanjite nepotrebne grickalice. Da bi podstakla hidrataciju tokom cijelog dana, nutricionistkinja Stefani Sasos preporučuje da u vodu dodate jedan od dodataka: borovnicu, pomorandžu, bosiljak, krastavac, nanu, grejpfrut, limun ili limetu.

3. dan: Pridružite se virtuelnom plesnom kursu

Jedna od blagodati socijalnog distanciranja je u tome što, s toliko vježbi koje se sada rade onlajn, vaš izbor više nije ograničen na časove u vašoj lokalnoj teretani. Ako ste oduvijek željeli da probate afrički ili bolivudski ples, sada je šansa.

4. dan: Kupite biljku

Zelenilo nadahnjuje život. Osim toga, studije su otkrile da puko gledanje obližnje biljke može smanjiti nivo stresa i poboljšati raspoloženje.

5. dan: Napravite filmsko veče

Okrenite sve za sjedenje u dnevnoj sobi prema televizoru, napravite kokice i smjestite se baš kao da ste u bioskopu. Odaberite nešto dobro za gledanje, lijepo se obucite i simulirajte izlazak, ali bez dosadnih ometanja uz vas.

6. i 7. dan: Napravite nešto

Postoji razlog zašto je prodaja bojanki za odrasle porasla u vrijeme pandemije: Ponekad razigrana, fokusirana zabava može olakšati um i brige. Svaki kreativan hobi imaće sličan učinak.

8. dan: Nazovite starog prijatelja

Povežite se s nekim s kim ste se u prošlosti slagali i prisjetite se zajedničkih stvari i zašto ste uopšte postali prijatelji. U vremenu kada smo fizički distancirani od drugih, održavanje veza s ljudima koje volimo neizmjerno je važno.

9. dan: Nemojte jesti meso

Studije pokazuju da biljna ishrana može da smanji rizik od srčanih bolesti i da pomogne da živite duže. A bolje je i za planetu. “Počnite sa samo jednim danom”, predlaže nutricionistkinja Šanon Vajtingam.

10. dan: Vježbajte sklekove

Sklekovi su jedna od najboljih vježbi za snagu u grudima, tricepsima i ramenima – nije potrebna oprema.

11. dan: Napunite zalihe za čišćenje

Napravite popis sredstava za čišćenje koja vam se ne sviđaju ili koja ne djeluju dobro i bilo kakvih pokvarenih ili najnovijih alata koje treba da zamijenite. Sređivanje će biti prijatnije, a ono donosi osjećaj reda i organizovanosti u životu.

12. dan: Igrajte društvenu igru

Sjetite se kakva je zabava bila nekada, bez sveprisutnih ekrana, i sjetite se koliko takve igre mogu biti smiješne sa članovima porodice.

13. i 14. dan: Pretvorite sobu u oazu

Umirujuće okruženje za spavanje je važno, ali je više od udobnosti vašeg dušeka. Obavezno budite zadovoljni i teksturama svojih čaršava i ćebadi. Ako se vi ili vaš partner noću mnogo vrtite, pokušajte sa odvojenim pokrivačima (ili većim krevetom).

15. dan: Ne provjeravajte društvene medije

Oni mogu biti odlični za povezivanje, posebno kada ne možete lično da vidite prijatelje ili porodicu. Ali beskrajno pomjeranje može da vas iscrpi. Pomjerite se od mobilnog telefona i svega na jedan dan.

16. dan: Isprobajte novi recept

Dobro raspoloženje kreće od želuca, a novo gastronomsko zadovoljstvo i njegova priprema obogatiće vam dan na najbolji mogući način.

17. dan: Pazite na svoje zdravlje

Ako ste svoje zdravlje zanemarili zbog pandemije – bilo fizičke ili mentalne, stavite tačku na to i zakažite sastanak sa ljekarom.

18. dan: Razveselite se mirisom

Umjesto svijeće, koristite difuzor sa esencijalnim uljem da biste stvorili specifične vibracije u vašem prostoru. Za opuštanje probajte ulje lavande, kamilice ili eukaliptusa. Za više fokusa i energije, pepermint ili grejp dobro funkcionišu.

19. dan: Provedite velnes veče

Napunite kadu i dogovorite se sa partnerom kako ćete se masirati. Postavite mirisne svijeće, pripremite kreme, pustite opuštajuću muziku.

20. dan: Pazite na držanje tijela

Saginjanje vam šteti i sami to znate. Dakle, ispravite se, jer ćete se tako osjećati sigurnije u sebe i samim tim srećniji.

21. dan: Pjevaj

Prema istraživanjima, pjevanje sa grupom ljudi u tijelu stimuliše oslobađanje hormona sreće i hormona ljubavi – serotonina i oksitocina. Ako nemate sa kim da pjevate, recimo pjevajte sami – dok se tuširate ili kuvate svoje omiljeno jelo, sigurno ćete se osjećati bolje i srećnije.

22. dan: Započnite jutro seksom

Bez obzira na to doživite li orgazam ili ne, i dalje ćete dobiti sve nevjerovatne zdravstvene koristi od seksa, uključujući povećanje dopamina i serotonina, poznatih kao “srećni hormoni”.

Dan 23: Prilagodite svoje aktivnosti

Pojednostavite svoj život uklanjanjem svih aktivnosti koje više ne odgovaraju vašoj viziji života. Utvrđivanje aktivnosti znači bavljenje samo aktivnostima koje hrane vašu dušu ili koje imaju jasnu svrhu.

24. dan: Napišite dnevnik po nekoliko minuta svakog dana

Istraživači definišu zahvalnost kao uvažavanje onoga što vam je dragocjeno i značenje ili opšte stanje zahvalnosti. Pametan način da se usredsredite na ovo je vođenje dnevnika, popularne tehnike njegovanja za Dan zahvalnosti koja zahtijeva nekoliko minuta dnevno.

25. dan: Ne zaboravite da priznate negativno

Važno je zapamtiti da ako pokušavate da budete optimističniji, to ne znači da šetate okolo sa ružičastim naočarama. Iako je za naše mentalno zdravlje dobro da vidimo pozitivno u situacijama, nepriznavanje negativnog dugoročno nas može ometati.

26. dan: Vježbajte zahvalnost

To može biti sitnica, poput nasmijavanja djeteta, ili nečeg značajnog, poput unapređenja. Budite zahvalni jer te trenutke ne možete “premotati” poput filmske trake.

27. dan: Idite ranije u krevet

Neposredno prije spavanja, izbjegavajte aktivnosti koje zahtijevaju pažljivo razmišljanje. U sobi u kojoj odsjednete prigušite svijetla. Neka spavaća soba bude svježa. Ispružite se malo prije spavanja.

28. dan: Pomazite svog ljubimca

Nova studija koju su sproveli portugalski psihijatri potvrdila je da mačke i psi mogu u velikoj mjeri ublažiti teška depresivna stanja na koja konvencionalna terapija ne utiče.

Send this to a friend