Psihologija Ima štetne efekte na naše mentalno zdravlje

Korišćenje mobilnog telefona pet sati dnevno dovodi do ovog problema

Svi smo čuli da pretjerano korišćenje telefona može imati štetne efekte na naše mentalno zdravlje, ali novo istraživanje sugeriše da ono povećava i rizik od gojaznosti.

Istraživanje sprovedeno na 1060 studenata otkrilo je da oni koji koriste telefon pet ili više sati dnevno imaju povećan rizik od gojaznosti za čak 43%. Korišćenje telefona dovodi do smanjenja pokretljivosti, što predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje zbog neaktivnosti. Opsežna studija pratila je studente tokom šest mjeseci – od juna do decembra 2018. godine. Iz pomenute grupe, 26% osoba prekomjerne težine i 4,6% gojaznih osoba provelo je više od pet sati dnevno na svom uređaju.

Mirari Mantilja-Moron, specijalista za kardiološku plućnu i vaskularnu rehabilitaciju koji je vodio istraživanje, izjavio je: „Važno je da opšta populacija bude svjesna ovog rizika. Mada je mobilna tehnologija nesumnjivo privlačna zbog svojih brojnih pogodnosti, uključujući prenosivost, udobnost, pristup raznim uslugama i izvorima informacija i zabave, takođe bi je trebalo koristiti i za unapređenje navika i podsticanja zdravog ponašanja.“

Provođenje previše vremena rukujući pametnim telefonom smanjuje vrijeme fizičke aktivnosti, što povećava rizik od prerane smrti, dijabetesa, srčanih bolesti, različitih vrsta raka, osteoartikularnih tegoba i mišićno-koštanih simptoma.

Send this to a friend