Psihologija

Krenite od nule: Zašto nam je toliko teško izaći iz zone komfora?

Biti rob svojih navika najjednostavnija je stvar koju svi lako usvajamo. Svakodnevne rutine daju nam osjećaj sigurnosti i stabilnosti, ali nas ujedno istovremeno uljuljaju u određeni stadijum konstantnog ponavljanja.

Zona komfora najbolje bi se opisala kao svjesno stanje uma u kojem sve svoje aktivnosti ubacujemo u jednu rutinu kako bi što manje bili izloženi stresu i onom vječnom strahu od neuspjeha. A upravo je taj potencijalni neuspjeh glavni izvor straha koji se javlja pri samoj pomisli da se trgnemo i izađemo iz svakodnevice.

Ali, sreća prati hrabre, zar ne? Izlazak iz naše zone komfora ne mora biti opasan i rizičan samo zato što ne možemo predvidjeti što nam donosi. Sve je samo stvar navike, ne čarobnog štita koji nas brani od svih nedaća vanjskog svijeta.

Bez obzira želite li izaći iz svoje rutine na privatnom ili poslovnom planu, to je proces koji iziskuje puno strpljenja i svojevrsno žrtvovanje, ali i sami ste svjesni kako do promjena ne dolazi preko noći. Ali činjenica je da, kada se napokon trgnete, dobijate više nego što ste mogli dok ste bili zatočeni u svojoj rutini.

Postaćete produktivniji, s obzirom na to da nas rutina kuća-posao-kuća dovodi do manjka ambicija, želje za novim učenjima i usavršavanjima na poslu i izvan njega. Svaki dan provedete minimalno osam sati radeći, a zatim se ”izvlačite” kako ste iscrpljeni od posla i samo se želite da odmorite.

Nemojte, pobijedite svoja imaginarna ograničenja koja ste si postavili. Izađite van, otputujte za vikend, napravite bilo kakav tip odmaka od klasične rute s posla kući. Tako ćete dodatno proširiti svoje vidike, upoznati nove ljude, saznati neke nove stvari i odmah se osjećati pozitivnije i ispunjenije.

Sama svrha izlaska iz zone komfora nije da se mijenjate iz temelja, već da se postepeno prepuštate spontanijim odlukama i koracima. Najlakše je ići linijom manjeg otpora i biti rob navika, ali ako želite napredovati na poslovnom i emocionalnom planu, morate se osloboditi straha i jednostavno – krenuti od nule.

Send this to a friend