Psihologija

Naučite da kvalitetno provodite vrijeme sa samim sobom

Ako ste tip osobe koji obožava biti okružen ljudima, onda vam vrijeme kada ste sami vjerovatno donosi osjećaj neprijatnosti i samoće. Misli počinju da lutaju i u jednom trenutku analizirate neprijatne situacije koje su se dogodile prije pet godina ili, još gore, predviđate budućnost u svim oblicima iako za to nemate osnove.

Upravo su te ”haotične” misli i višak vremena razlog zbog kojeg ljudi ne vole biti sami sa sobom. Ali evo nekoliko savjeta i ideja kako kvalitetno provesti takvo vrijeme, a da se ne zaokupite negativnim mislima.

Pronađite zanimljivi hobi

Tišina je idealna podloga za čitanje, crtanje ili čak pletenje. Pronađite prednost u praznom stanu i iskoristite ga samo za sebe.

Ne provjeravajte telefon

Ako se želite kvalitetno odmoriti u vlastitom društvu, telefon nema što da radi kraj vas. Poruke i sve ostale stvari mogu pričekati sat ili dva. Da, mogu.

Izađite iz stana

Solo vrijeme ne mora značiti da se morate ukopati u stan. Prošetajte, pođite na kafu ili posjetite biblioteku i (napokon) produžite članarinu.

Iskoristite vrijeme u svoju korist

Ako ste tip koji se stalno mora kretati, ali vam se ne da izlaziti iz stana – raspalite muziku, i bacite se na čišćenje i sređivanje. Stan će vam biti zahvalan, a vi ćete iskoristiti slobodno vrijeme uz trošenje energije

Uživajte u opuštanju

Prepustite se uživanju, tetošenju samih sebe i trackanju kremicama i losionima, relaksaciji u kadi i svemu što vas opušta.

Send this to a friend