Psihologija Tretirajte kolege s poštovanjem

Neljudsko ponašanje kolega doprinosi da pravimo greške na poslu

Ako je kolega ili nadređeni neprijatan prema vama, ili ste samo bili prisutni dok se odvijala neka neorijatna scena u sobi, veća je vjerovatnoća da ćete napraviti grešku pri obavljanju posla.

Zbog grubosti na radnom mjestu radnici češće prave greške, kažu stručnjaci. Pišući u British Medical Journalu, profesorka Rona Flin, sa univerziteta Aberdeen, kaže da je ljudska fokusiranost snažno povezana sa emocijama.

Nasilničko ponašanje i grubosti na poslu dovode do toga da radnici gube koncentraciju i prave više grešaka. Naime, tokom jedne studije studenti koje je profesor uvrijedio prije odlaska na test lošije su riješili niz testova memorije nego oni sa kojima nije grubo razgovarao.

“Ova reakcija vjerovatno je uzrokovana emocionalnom uzbuđenošću do koje je dovela gruba komunikacija. A to je dovelo do toga da se kognitivni kapacitet bavi emocionalnim procesuiranjem, zbog čega je narušen potreban nivo koncentracije”, kaže prof. Flin.

Tokom drugog istraživanja studenti koji su kasnili na eksperiment izvinili su se, ali osoba koja je vodila ogled osorno se, ali ne povisujući ton, brecnula na njih: Šta je sa vama? Stigli ste kasno. Neodgovorni ste. Pogledajte se! Kako mislite zadržati pravi posao u stvarnom svijetu?

Studenti koji su ovo gledali sa strane lošije su riješili test nego kontrolna grupa koja nije vidjela grubo ponašanje.

Flin smatra da je ovo posebno opasno u ljekarskim timovima kad sukob među ljekarima može ugrokovati efikasnost cijelog tima u operativnoj sali. Tim više što svađe i agresija među zdravstvenim radnicima nisu neuobičajeni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Radnik
Gost
Radnik

Istina.bilo gdje da je situacija zategnuta prave se greske.kad imas osjecaj da ti neko stoji i samo ceka da pogrijesis da bi svoje frustacije mogao da izbaci iz sebe napravices pet puta vise gresaka a tu srece nema.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

Ja odavno čekam otkaz, čudi me da me drže ovoliko.

Send this to a friend