Psihologija Naučno dokazano

Ovaj neobičan trik poboljšava memoriju

Kada su misli opterećene sa mnogo stvari postaje teško da zapamtite neke jednostavne stvari, kao na primjer gdje ste spustili ključeve, telefon ili da li ste isključili peglu.

Razlog zašto ne pamtimo je taj što u mozgu skladištimo puno nepotrebnih informacija i tako ga opterećujemo, pa nam iz tog razloga memorija slabi.

Naučnici savjetuju da sljedeći put kada ostavite neki predmet negdje, stvorite jasnu sliku tog mjesta u svojoj glavi.

Obratite pažnju na okruženje, da li je podloga na kojoj ste ga ostavili stakena ili od drveta, kao i koje je boje. Da li postoji neki predmet još u okolini. Što više detalja zapamtite, lakše ćete kasnije pronaći predmet.

Još jedan zanimljiv trik:

Rut Proper sa Američkog univerziteta u Montklairu smatra da snažan stisak desne šake u vrijeme pamćenja informacija pomaže da se one bolje urežu u memoriju.

Naučnici ovo pripisuju činjenici da se u trenutku stiskanja šake aktiviraju područja mozga povezana sa pamćenjem. Objašnjavaju da stiskanje desne šake aktivira lijevu hemisferu mozga koja je odgovornu za kodiranje sjećanja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gargamel Srđa
Gost
Gargamel Srđa

BAVO, BAVO, SAD ZNAM ĐE MI JE …

Prč
Gost
Prč

Pa kad bih zapamtio sve te podatke okruzenja,onda sigurno ne bih zaboravio dje sam ostavi kljuceve.zato sto se ne sjecamo okruzenja dje smo neku stvar stavili onda i ne znamo dje smo je ostaveli,strucnjace.znaci zapamtim sve oko kljuceva da bih se sjetio dje su a kljuceve ne zapamtim.simpaticno

Send this to a friend